Čtvrtina restaurací používala nevhodný fritovací olej, uvedla inspekce

Celá čtvrtina ze 77 restaurací a rychlých občerstvení zkontrolovaných Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI) používala přepálený fritovací olej nevhodný ke konzumaci. Inspekce o tom v úterý informovala v tiskové zprávě.

Kontroloři na 77 místech zkontrolovali 98 vzorků fritovacích olejů. “U celkem 26 procent kontrolovaných provozoven inspektoři zjistili použití přepáleného oleje, když na základě hodnocení vůně, chuti, barvy, přítomnosti zuhelnatělých zbytků a laboratorního stanovení takzvaných polárních látek a polymerních triacylglycerolů vyhodnotili oleje jako potravinu nevhodnou k přípravě pokrmů,” uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Důvodem pro kontrolu byly špatné výsledky kontrol v předcházejících letech. Inspektoři sledovali i dodržování správných postupů při fritování a hygienických požadavků na fritézy. “V několika případech inspektoři zjistili znečištění fritézy ztuhlými mastnými nečistotami. Kontrolovaným osobám, u kterých došlo k porušení předpisů, inspektoři uložili, aby odstranily zjištěná pochybení, a bude s nimi zahájeno správní řízení o uložení pokuty,” dodal Kopřiva.

Podrobnou tabulku kontrolovaných restaurací a rychlých občerstvení i s výsledky kontroly, lze najít na webu Potravinynapranyri.cz.

Zdroj: ČTK