Čtyři děti vyrazily v Austrálii na výlet, v autě bez rodičů ujely přes tisíc kilometrů

16. července 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto.

Čtyři děti ve věku od deseti po 14 let sbalily rybářské pruty, zanechaly vzkaz na rozloučenou a v autě rodičů vyrazily na více než tisícikilometrový výlet podél východního pobřeží Austrálie, než je příští den zadržela policie. Uvedla to v pondělí agentura AP.

Když policisté v neděli pozdě večer zastavili vůz u Graftonu v nejlidnatějším australském státě Nový Jižní Wales, děti uzamkly dveře a odmítly vystoupit. Policista musel použít obušek, aby okno vozu Nissan Patrol rozbil. Vůz byl nahlášen jako ukradený, uvedl inspektor Darren Williams.

Policie si podle něj není jistá, kdo z dětí řídil, ani proč děti v sobotu vyrazily z domova v Rockhamptonu ve státě Queensland. Je možné, že čtrnáctiletý chlapec, dva třináctiletí chlapci a desetiletá dívka se v řízení střídali.

“Z Rockhamptonu až ke Graftonu je to dlouhá cesta, přes 1000 kilometrů. Nedokážu si představit, že by někdo během dvou dnů odřídil celou cestu,” řekl Williams novinářům.

Za benzin neplatili

Děti jsou podezřelé, že nezaplatily za benzin na čerpacích stanicích ve dvou městech, dodal. Krátce je také pronásledovala dálniční hlídka u města Glen Innes ve státě Nový Jižní Wales, kde zřejmě řídil jeden z třináctiletých chlapců. Vzhledem k věku řidiče a stavu vozovky policisté z obavy o posádku auta honičku raději ukončili.

Děti asi měly namířeno do Graftonu, kde žil čtrnáctiletý chlapec. Policie je ale zatím nevyslechla, protože tak nemůže učinit bez přítomnosti rodičů nebo opatrovníka. Podle Williamse budou obviněny, neupřesnil ale z čeho. Inspektor nevěděl, zda jsou děti spřízněny, anebo jak se navzájem poznaly, případně co napsaly ve vzkazu rodičům, poznamenala AP.

Podle stanice BBC děti nepocházely z jedné rodiny a nejprve si jich všimla v neděli ráno obsluha čerpací stanice, kde údajně ukradli benzin. Auto sice přijelo normálně, obsluhu ale zarazilo, že výška osoby, která naplnila nádrž, sotva dosahuje výše okna u auta.

V Novém Jižním Walesu mají děti školní prázdniny, které v Queenslandu skončily dnes.

Řidiči musejí mít v Queenslandu a v Novém Jižním Walesu nejméně 17 let, aby mohli požádat o řidičské oprávnění.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme