Další mistryně na obzoru? Mladší sestra Sáblíkové už závodí také

21. března 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Rychlobruslařka Martina Sáblíková plánuje svoji kariéru zatím do roku 2022, ani poté by však jméno Sáblíková ve výsledkových listinách nemuselo chybět. Mladší bratr Milan již závodní kariéru ukončil, sedmiletá sestra Barbora však jezdí po ledových oválech a ve své věkové kategorii je třetí ve světových tabulkách na trati 500 metrů.

“Nevím, jestli spolu budeme někdy závodit, protože jí je sedm a já si nemyslím, že budu ještě za osm deset nebo dvanáct let ještě závodit na nějaké úrovni. Každopádně budu ráda, kdybych jí mohla pomoct,” řekla Sáblíková na dnešní tiskové konferenci.

Trenér Petr Novák i na příkladu mladší sestry české rychlobruslařské hvězdy dokumentoval, že Česká republika má dostatečný počet závodníků, kteří by v budoucnosti mohli Sáblíkovou nahradit. V dětských a juniorských světových tabulkách je totiž řada Čechů.

Trojnásobná olympijská vítězka a mnohonásobná mistryně světa i Evropy je pro sestru velkým vzorem. “Už od malinka, když jí byly tři čtyři roky, tak běhala kolem stolu s jednou rukou na zádech. Bylo to veselé a příjemné,” pousmála se třicetiletá rychlobruslařka.

V současnosti již sestra pozorně sleduje i všechny závody svého vzoru. “A když jsme třeba v Inzellu a přijedou i oni, tak se chodí koukat na tréninky a pak třeba chodím s nimi na led. Jen za nimi jezdím, protože jim to pomáhá. Jestli se ode mě už teď něco učí, ale nevím, ještě asi ne. Spíše to má jako zábavu,” řekla Sáblíková.

Už si ale všimla, že soutěživost sestře nechybí. “Je hrozně ctižádostivá a paličatá, takže doufám, že to dotáhne daleko,” podotkla Sáblíková. “Asi byste si měli zvyknout, že Sáblíková tady bude doufám dál. Pokud se to nezblázní,”pousmál se kouč Novák.

Zprávy - další články

Doporučujeme