Další v řadě! Most rozšíří zónu bez doplatků na bydlení skoro na celé město

27. července 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto

Most rozšíří zónu bez doplatků na bydlení téměř na celé území města. Chce tak podpořit ostatní města, která se dohodla na společném postupu s Kladnem. Vyhlášení bezdoplatkových zón nicméně potíže se sociálně nepřizpůsobivými lidmi neřeší a je protiústavní, řekl ČTK primátor Jan Paparega (za Severočechy). Vyhlášení celého města za vyloučenou lokalitu před nedávnem požadovala mostecká opozice.

Nařízení by mohlo platit od září. “My jsme se rozhodli jít touto cestou, protože Ústavní soud ještě nerozhodl o ústavní stížnosti podané senátory na situaci, která je v Kladně. Nadále zastáváme názor, že je to řešení protiústavní a je to řešení dočasné,” zdůraznil primátor. Senátoři navrhují zrušit tu část zákona, jež umožňuje radnicím vyhlásit oblasti bez doplatků na bydlení. Kladno vyhlásilo takovou oblast na celém svém území.

Na základě opatření není možné přidělovat novým žadatelům doplatek na bydlení. V současnosti platí v Mostě na šesti místech, podle náměstkyně primátora Markéty Staré se situace někde zklidnila, jinde ale odebrání poplatku nemělo žádný vliv na život lidí v daném místě. Doplatek je podle ní ve výši 50 až 1500 korun.

“Možná to (rozšíření opatření) může mít vliv na uklidnění situace a migrace ve městě, ale rozhodně to nezabrání tomu, aby se sem stěhovali další lidé ohroženi sociálním vyloučením. To by musely vzrůst ceny nemovitostí,” uvedl primátor.

Sdružení Mostečané Mostu na konci květno požádalo o svolání mimořádného zastupitelstva, jehož cílem mělo být vyhlášení celého města za vyloučenou lokalitu. Radní to tehdy odmítli.

Pokud opatření začne platit, nedotkne se pouze částí města se zástavbou rodinných domů, jako jsou Zahražany nebo Čepirohy a Vtelno.

Možnost vyhlásit oblasti se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů v místech, kde je narušován veřejný pořádek, jsou ohroženy děti, či jsou lidé pod vlivem alkoholu a drog, dává radnicím loňská novela zákona o hmotné nouzi.

Zástupci Kladna, Ústí nad Labem, Litvínova a dalších měst si opatření chválí. Podle mosteckého primátora takové řešení ale situaci ve vyloučených lokalitách nezlepší.“Měli bychom chtít po vládě, aby nastavila jiný systém čerpání sociálních dávek,”řekl Paparega.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme