David Gaydečka: Na začátku jsme netušili, že se z jednorázové akce United Islands stane festival

25. června 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova

Promotér hudebních festivalů David Gaydečka a Honza Dědek. (Foto: Frekvence 1)

Festivaly, koncerty a kulturní průmysl díky pandemie koronaviru zasáhla tvrdá rána. Vše se ze dne na den zastavilo. Organizátoři museli ukončit stovky koncertů, akcí a nikdo nevěděl, co bude. Dnes je situace už lepší, kultura se opět rozjíždí. Jak to bude s letošním ročníkem hudebního festivalu United Island a Metronome Prague? To prozradil v rozhovoru pro Frekvenci 1 David Gaydečka, ředitel festivalů.

Letos se pořádá již 18. ročník festivalu United Islands. První ročník se konal v roce 2004, na oslavu vstupu České republiky do Evropské unie. “Na konci roku 2003 jsme dostali obavu, že to pořádně neoslavíme. Moje generace se těšila na to, až bude moci cestovat po světě a řekli jsme si, že to musíme oslavit,” uvedl Gaydečka. V té době netušili, že se z jednorázové akce stane festival, který jednou oslaví 18 let. “V té době to byl mejdan pro 10 milionů obyvatel, kteří se konečně dostali na západ,” dodal.

Za dobu pořádání této akce zažil David Gaydečka spoustu věcí. Letos se ale United Islands opět vrátí na své první místo činu. “Centrum Prahy je bez turistů a je tam celkem prostor, proto se vracíme do centrální části,” popisuje. Koncerty se uskuteční na Kampě, Střeleckém ostrově nebo na Janáčkově nábřeží. “Čili Ostrovy dopluly zpátky na ostrovy,” dodal. Návštěvnici budou moci od 25. 6. do 26.6. zavzpomínat na začátky festivalu, který je zdarma. Těšit se můžou například na Annabelle, rappera RedZedAmelii Sibu.

Metronome Prague pandemie zasáhla výrazněji

Od začátku epidemie pořadatelé věděli, že to nedopadne dobře. “V Evropě neproběhly žádné akce s většími hvězdami,” řekl Gaydečka. Letošní ročník velkého festivalu Metronome Prague se přesunul na rok 2022. Pořadatelé udělají jen menší koncert tzv. Metronome Prague Warm Up. “Je to tzv. zahřívací kolo, uděláme ho 10.-12. září na výstavišti na Křižíkové fontáně,” popsal ředitel. Hlavní hvězdou třídenního programu bude londýnská hudební skupina Morcheeba. Chceme vzdát takto i poctu Ivanu Královi, který zemřel v roce 2020. Byl to jeden z nejslavnějších českých hudebníku ve světě,” dodal.

Gaydečka věří, že příští rok se už festival uskuteční v plné parádě. “Věřím, že příští rok, by to už mohlo být v pohodě a snad to ten covid vzdává,” řekl. Ředitel počítá také s tím, že se na festivalech výrazně zvýší komfort a hygiena. “Bez čistých toalet vyššího standardu, bez možnosti prostě nějaký hygieny to nepůjde,” uvedl. Také dodal, že lidé si z festivalu odnášejí zážitky, stráví tam dva dny a musí jim tam být příjemně.

Poslechněte si celý rozhovor

Zprávy - další články

Doporučujeme