Dcera je z toho hotová, přiznal expartner tlumočnice, která měla objednat vraždu Kuciaka

2. října 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

21. února, 19:03, Pár se vrací domů

V případě vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka (†27) a jeho snoubenky Martiny Kušnírové (†27) byli již obviněni čtyři lidé. Podle prokuratury měla vraždu objednat tlumočnice z italštiny Alena Z. (44), která měla vazby na podnikatele Mariána Kočnera (55). Spojení ženy s tak závažným zločinem vyrazilo jejímu okolí dech. Do médií nyní promluvil otec její patnáctileté dcery.

Alenu Z. z Komárna na Slovensku pojil s kontroverzní osobou Kočnera pracovní vztah. Tomu ležel Kuciak již dlouho v žaludku, protože svou prací rozkrýval zločinecké struktury, do kterých byl Kočner silně zapleten. Již krátce po hrůzných událostech se proto právě o něm hovořilo jako o největším Kuciakově nepříteli. Zdá se, že spekulace nemusely být daleko od pravdy.

Mnohé současné vyšetřovací verze počítají s tím, že Kočner ve vraždách sehrál svou roli. Nyní sedí ve vazbě kvůli případu padělání směnek až v hodnotě 70 milionů eur (1,8 miliardy Kč, pozn. red.). Co ale přimělo jeho tlumočnici objednat a zaplatit vraždu novináře?

Podle dostupných informací byly vztahy mezi Alenou Z. a Mariánem Kočnerem mnohem užší, než mezi klasickou tlumočnicí a zaměstnavatelem. Do médií například pronikla informace o tom, že Kočner je kmotrem její patnáctileté dcery. O tom přitom dlouho neměl tušení ani otec dívky.

“Tak já jsem její otec a nevím o tom, že by Kočner byl její kmotr,” vyjádřil se nejprve bývalý partner Aleny Z., podnikatel Marián Markovič, pro televizi Markíza. Později však přiznal, že je informace pravdivá. “Teprve před nedávnem jsem se dozvěděl, že je její kmotr, doteď jsem neměl ani tušení,” uvedl pro slovenský Denník N.

“Já jsem jen slyšel, že mají nevím jaký vztah, jestli pracovní, nevím jaký. Já jsem se o ni nestaral, protože my už spolu 11 let nežijeme. Nebavíme se, nekomunikujeme, nepovídáme si, já mám svůj život a ona svůj. Nevím o ní absolutně nic. Uplynulo 11 let, vůbec nevím, jaký měla vztah. Šeptalo se to,” řekl Markovič televizi Markíza.

Alena Z. měla zřejmě pod taktovkou Kočnera vraždu objednat a předat peníze. Jednalo se o 50 tisíc eur v hotovosti a dalších 20 tisíc eur dluhu mělo být vykonavateli odpuštěno. Celková částka 70 tisíc eur činí v přepočtu asi 1,8 milionu korun. Po zadržení ženy policie z jejího bytu vynesla tři pytle dokumentů. Zásah Kočnera je však pouze jednou z verzí. Možné je i přímé napojení na italskou mafii.

“Nechce se mi věřit, že by byla schopná udělat něco takového. Vždyť musela vědět, že se to provalí a bude za to pykat. Proč nemyslela na dceru?” nechápe otec společné dcery Markovič. Ten byl přitom v minulosti vyšetřovaný policií kvůli drogám. “Kočnera znám jen z televize,” uvedl muž. Přiznal však, že některé obviněné z minulosti osobně zná.

Podle prokuratury za zločinem stojí celá řada lidí. Objednat a zaplatit vraždu měla Alena Z., Zoltán A. údajně sehrál úlohu zprostředkovatele, střílet měl Tomáš Sz. a řídit měl jeho bratranec Miroslav M. Rodiče teprve sedmadvacetiletého zavražděného Kuciaka se do médií svěřili, že je velmi překvapilo, že vraždu objednávala žena, která je sama matkou. 

“Tři dny jsem nespal. Nevěřím tomu, je to matka mé dcery, která je z toho hotová. Neumím si to vysvětlit,” svěřil se Markovič.

Zprávy - další články

Doporučujeme