Dceru otráveného agenta Skripala propustili z nemocnice, tvrdí BBC

10. dubna 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Podle televizní stanice BBC lékaři propustili v pondělí Juliji Skripalovou z nemocnice. Ta byla otrávená spolu se svým otcem Sergejem Skripalem nervovým jedem novičokem. BBC se odkázala na blíže neurčený zdroj, který tvrdí, že policie odvezla Skripalovou na bezpečné místo.

Skripal a jeho dcera byli otráveni počátkem března v jihoanglickém městě Salisbury. Od té doby byli hospitalizováni v místní nemocnici. Skripal v péči zdravotníků podle dostupných informací nadále zůstává. Vyjádření lékařů se čeká podle Sky News dnes dopoledne.

Podle Británie použil kdosi k útoku nervově paralytickou látku novičok, která se vyráběla v 70. a 80. letech minulého století v Sovětském svazu. Premiérka Theresa Mayová v polovině března uvedla, že za otravu Skripalových je s největší pravděpodobností zodpovědné Rusko. Moskva obvinění opakovaně odmítla. Případ vyvolal diplomatickou roztržku mezi Ruskem a řadou západních zemí včetně Česka. Obě strany mimo jiné vzájemně vyhostily desítky diplomatů.

Minulý týden lékaři oznámili, že se “rapidně zlepšuje” i zdravotní stav šestašedesátiletého Sergeje Skripala. Už dříve informovali o zlepšení stavu třiatřicetileté Skripalové, ruské občanky, která byla na návštěvě u svého otce žijícího v Británii. Moskva si po celou dobu hospitalizace Skripalové stěžovala, že její konzulární pracovníci nemají k ruské občance přístup.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme