Děti a vnuci emigrantů nejspíš snadněji získají české občanství

24. dubna 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

(CTK Photo/Rostislav Kalousek)

Děti a vnuci krajanů, kteří emigrovali z někdejšího Československa, pravděpodobně budou moci snadněji získat české občanství. Změnu přináší senátní novela, kterou dnes Sněmovna poslala bez úprav do závěrečného kola schvalování. To by se mohlo uskutečnit v pátek 10. května. Novelu, s níž souhlasila i vláda, už v úvodním kole podpořili členové všech poslaneckých frakcí s výjimkou zástupců KSČM a SPD, kteří se hlasování zdrželi. Novelu doporučily schválit také oba sněmovní výbory, které ji posuzovaly.

Novela počítá s tím, že potomci emigrantů by mohli nabýt české občanství prohlášením. Stejnou úpravu navrhovalo ministerstvo vnitra už v roce 2013, Sněmovna ji ale tehdy z vládní předlohy přes snahu Senátu vyřadila. V dolní komoře při prvním projednávání převládal argument, že k českému občanství by se mohli dostat i lidé, kteří třeba ani neumějí česky a nikdy tu nebyli. Stejnou argumentaci nyní použil komunista Zdeněk Ondráček.

Češi ve Venezuele

Zastánci novely ale argumentovali tím, že děti krajanů jsou vychovávány k hrdosti na vlast svých předků a v lásce k české kultuře, jak uvedla například Helena Válková (za ANO). Podle ministerstva vnitra by se novela mohla týkat řádově stovek lidí, mimo jiné Čechů žijících v krizí zmítané Venezuele.

Před přijetím novely ve středu varoval Radek Koten (SPD). Podle něho není zřejmé, kolik lidí by úpravy využilo a zda by se nesnažili pouze získat výhody českého systému sociálního zabezpečení.

Rozdělené rodiny

Senátoři s úpravou přišli kvůli tomu, že platné znění zákona se zavedením možnosti dvojího občanství mnohdy rodiny krajanů rozdělilo. “Jedno dítě, které se narodilo před možností dvojího občanství, má jiné státní občanství než dítě, které se narodilo po tomto datu,”argumentovali senátoři v čele s předsedou krajanské komise Tomášem Czerninem (TOP 09). Postihlo to podle senátorů především rodiny, které musely odejít z bývalého Československa po nástupu komunistického režimu v roce 1948.

Pokud by byla novela přijata, zájemci o české občanství by k prohlášení museli přiložit doklad prokazující datum a způsob pozbytí českého nebo československého občanství jednoho z rodičů nebo prarodičů. Nyní mohou nabývat občanství jen lidé, kteří československé nebo české občanství pozbyli před účinností vládní novely. Zákon vylučuje tuto možnost například pro slovenské občany s ohledem na rozdělení Československa.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme