Děti nervózních otců mají vyšší šanci na psychickou poruchu, ukazuje výzkum

10. března 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: Shutterstock

Už dlouho je obecně známo, že stav ženy v těhotenství může výrazně ovlivnit stav jejího dítěte. Ať už jde o stres, špatnou stravu nebo infekci, nikoho již dnes nepřekvapí, jaký má rodička ještě před porodem na dítě vliv. Tým vědců z Univerzity v Marylandu však přišel se zajímavým zjištěním. Stres totiž dokáže měnit DNA mužských spermií a ovlivňuje vývoj mozku jejich budoucích dětí.

Podle nejnovější studie amerických vědců na nás mají naši otcové větší vliv, než se dosud zdálo. Kromě jejich genetické výbavy je pro budoucí potomstvo důležitý také jejich životní styl a psychická pohoda. Muži, kteří běžně prožívají vyšší míru stresu, totiž mohou nechtěně negativně ovlivnit budoucí generace.

Vliv stresu se totiž odráží v mužově spermatu. Tyto změny pak vedou ke změnám ve vývoji mozku dosud nenarozených dětí. Budoucí ratolesti se potom budou muset vypořádat s méně efektivní hormonální odezvou vůči stresu a zvýšeným rizikem rozvinutí mentální poruchy. Zejména se to týká post-traumatické stresové poruchy a depresí.

Vědci zatím své experimenty z etických důvodů provádějí na laboratorních myších. Už teď je však jasné, že výsledky lze vztáhnout i na lidskou populaci. Stres do našeho těla uvolňuje zejména tři látky – adrenalin, noradrenalin (norepinefrin) a kortizol.

Ty vysílají našemu tělu signál, že je v krizové situaci a automaticky říkají “bojuj, nebo uteč”. Zvýšená hladina stresu potom ovlivňuje molekuly mikroRNA v mužově spermatu, které hrají důležitou roli při rozhodování, které geny budou při vývoji plodu aktivní. Pokud se tedy snažíte o dítě, mějte na paměti, že otcova životospráva může být neméně důležitá, než ta matčina.

 

 

 

Zprávy - další články

Doporučujeme