Dluhy českých domácností u bank v srpnu stouply. Dlužíme přes 1,7 bilionu korun

30. září 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Češi dluží více než 2,5 bilionů korun. Nejvíce zadluženi jsou Pražané. (Ilustrační foto.)

Dluhy českých domácností u bank a družstevních záložen v srpnu meziměsíčně stouply o 9,24 miliardy korun na téměř 1,713 bilionu Kč. Ve srovnání s loňským srpnem byly vyšší o 101,9 miliardy korun. Vzrostlo také zadlužení nefinančních podniků. Proti červenci bylo vyšší o 16 miliard a činilo tak 1,145 bilionu korun. V meziročním srovnání dlužily firmy o téměř 42 miliard Kč více. Vyplývá to z údajů, které v pondělí zveřejnila Česká národní banka (ČNB).

Dluhy domácností rostou nepřetržitě od února 2016. Nejvíce si lidé půjčují na bydlení. Úvěry na bydlení dlouhodobě tvoří zhruba tři čtvrtiny dluhů domácností. “Spotřebitelské úvěry dosáhly ke konci srpna 2019 výše 256 miliardy Kč a meziměsíčně vzrostly o 0,5 procenta,” uvedla ČNB.

Zadlužení firem v uplynulém roce kolísalo, většinu letošního roku zatím ale rostlo. Výjimkou byl únor a červen, kdy meziměsíčně kleslo.

Centrální banka zveřejňuje statistiku každý měsíc. Odvozuje se z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spořitelní družstva.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme