Do babyboxu v Hloubětíně někdo večer odložil holčičku

10. března 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Babybox, Zdroj: ČTK

Do babyboxu v pražském Hloubětíně v pátek večer někdo odložil holčičku. Je stará několik dní a dostala jméno Jana. ČTK to sdělil zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess. Holčička je v pořadí 165. dítětem nalezeným v některém z českých babyboxů a třetím letošním.

“Oblečená do zimního opravdu nebyla. Měla na sobě body s krátkým rukávem, teplou čepici, tepláčky a oranžové ponožky,” uvedl Hess. Dosud bylo do speciálních schránek v ČR odloženo 94 holčiček a 71 chlapců.

Pro Hesse je holčička zadostiučiněním za tragický středeční nález mrtvého chlapečka v pražských Stodůlkách. “Holčička je zároveň důkazem, že i maminka, která se dostane do tíživé sociální a psychické situace, může být korektní,” dodal Hess. V souvislosti se středečním nálezem dítěte policisté obvinili z vraždy čtyřiatřicetiletou ženu. Televize Nova dnes uvedla, že se jedná o matku zavražděného dítěte. Hrozí jí až 20 let nebo i výjimečný trest.

Právě babybox v Hloubětíně byl v roce 2005 zprovozněn jako první v Česku. Vůbec první odložené nemluvně v Česku se v něm objevilo v únoru 2006. Byla to malá Soňa. Do dneška pracovníci v hloubětínské schránce našli 26 dětí.

V České republice je 72 babyboxů. Je to v podstatě novorozenecký inkubátor přístupný z vnější strany budovy. V okamžiku, kdy je do něj vloženo dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Babyboxy mají i kritiky, kteří tvrdí, že odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme