Do babyboxu v Olomouci někdo odložil chlapečka, dostal jméno Antonín

3. února 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová

V areálu přerovské nemocnice začal 9. února 2010 fungovat třetí babybox v Olomouckém kraji. Přítomným novinářům předvedla funkčnost babyboxu vrchní sestra Jana Fialová.

Do babyboxu ve Fakultní nemocnici Olomouc v neděli někdo odložil chlapečka, převezen byl na novorozenecké oddělení. Je to v pořadí 201. dítě, které bylo v Česku do tohoto zařízení odloženo. ČTK to v pondělí sdělil zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess.

“Viděl jsem jej na fotografii v elegantní bílé kombinéze a v pruhované fialově růžové čepici,” uvedl Hess. Dodal, že chlapeček dostal jméno Antonín. Hošík je letos druhým dítětem odloženým v Česku do babyboxu. Na začátku ledna byl nalezen novorozenec v babyboxu v Blansku. Posledním loňským byl zhruba devítiměsíční chlapeček v České Lípě. Dosud skončilo v babyboxech 111 děvčátek, chlapců bylo 90. První začal fungovat v roce 2005, loni do něj lidé odložili 19 dětí.

Babybox je v podstatě o novorozenecký inkubátor přístupný z vnější strany budovy. Ve chvíli, kdy je do něj dítě vloženo, se zapne vyhřívání a ventilace, a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní zdravotnický personál novorozeneckého oddělení.

Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Babyboxy mají ale i kritiky, kteří tvrdí, že odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme