Do ČR dorazil audit týkající se zemědělských dotací pro Agrofert

5. června 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Do Česka dorazila předběžná auditní zpráva Evropské komise (EK) týkající se zemědělských dotací pro Agrofert. ČTK to řekl mluvčí Stálého zastoupení ČR při Evropské unii Petr Janoušek. Informaci ČTK potvrdilo také ministerstvo zemědělství, které k věci ve čtvrtek dopoledne uspořádá tiskovou konferenci. Zdroje ČTK hovoří o tom, že je možné, že Agrofert bude muset vrátit všechny zemědělské dotace od února 2017, kdy začala platit novela o střetu zájmů označovaná jako lex Babiš.

Podle Hospodářských novin auditní zpráva opět vytýká premiérovi Andreji Babišovi (ANO) střet zájmů. Není v ní ale, kolik peněz má ČR Bruselu vracet. Podle zdroje Deníku N se zpráva týká i ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD). Jeho jméno se v novém auditu opakovaně vyskytuje stejně jako jméno premiéra Babiše, uvedl web deníku. Stejnou informací disponují také zdroje ČTK.

Babiš zasedá v českých vládách od roku 2014. V únoru 2017 vložil své firmy do dvou svěřenských fondů kvůli tomu, že začal platit takzvaný lex Babiš. Do té doby zákon členům kabinetu přístup k evropským fondům neomezoval, nesměli ale chod svých firem ovlivňovat.

Přijetí auditní zprávy ČTK potvrdila i mluvčí Státního zemědělského intervenční fondu (SZIF) Vladimíra Nováková. Čtvrtečního briefingu se podle ní zúčastní rovněž ředitel fondu Martin Šebestyán. Konkrétní čas briefingu by úřady měly zveřejnit během večera.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme