Do nemocnic nově návštěvy nemohou ani za rodičkami

19. března 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto

Na lůžková oddělení nemocnic nově nemohou návštěvy ani za rodičkami. Výjimku pro ně ministerstvo zdravotnictví vyřadilo ze zákazu návštěv v nemocnicích či v domovech seniorů, který kvůli šíření nového typu koronaviru platí od minulého úterý. Upravené mimořádné opatření dnes ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo na svém webu.

“Toto mimořádné opatření nabývá platnosti okamžikem jeho vydání,” píše se v dokumentu.

Zákaz návštěv v nemocnicích a zařízeních pobytových sociálních služeb má zabránit nákaze především u nejrizikovějších skupin, jako jsou senioři či lidé s dalšími onemocněními. Ostatní výjimky zůstaly v platnosti. Zákaz se tak nadále netýká návštěv na dětských odděleních, u lidí s omezenou svéprávností, lidí s nemocí v posledním stadiu či v hospicích. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) už dříve uvedl, že u těchto skupin lidí je riziko nákazy menší.

Obyvatelům domovů pro seniory, postižené či pacienty s demencemi vláda v pondělí zakázala opouštět areál těchto zařízení. Zároveň seniorům nad 70 let doporučila, aby po dobu současného nouzového stavu nevycházeli z domovů. Starší lidé jsou nemocí COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, ohroženi nejvíce.

Potvrzených případů nákazy koronavirem bylo dnes večer v Česku 522, proti ránu jich přibylo 58. S nemocí COVID-19 je hospitalizováno zhruba 50 lidí. Pět z nich je ve vážném stavu. Nákaza se v Česku poprvé prokázala 1. března, vyléčili se zatím tři pacienti.

Zprávy - další články

Doporučujeme