Do parlamentu v Brazílii kandiduje i Taťka Šmoula či Starý opičák

5. října 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto.

Taťka Šmoula, Starý opičák, Batman, Spongebob či Spider Man - i pod takovými jmény kandidují Brazilci v nedělních parlamentních volbách. Nejde o apríl, ale o součást kampaně, jíž si někteří kandidáti chtějí získat přízeň voličů. Už od roku 1997 totiž pseudonymy pro kandidátky umožňuje brazilský volební zákon, uvedl argentinský deník Clarín.

Tak například v brazilském státě Maranhao se o jedno z poslaneckých křesel uchází jedenašedesátiletý učitel Roberto Braga de Oliveira. Za Brazilskou sociálnědemokratickou stranu ale kandiduje jako Macaco Velho (tedy Starý opičák).

Podle deníku Clarín je podobných kuriozních jmen na kandidátkách v letošních volbách několik stovek, kromě známých animovaných postaviček či oblíbených filmových hrdinů se někteří, většinou muži, pojmenovali i jako známí brazilští herci. Ženy zvolily něžnější jména jako například Zářící hvězda, kandidátka na poslanecké křeslo za Sao Paulo se zaregistrovala jako Jsem ta hezká učitelka.

Všichni kandidáti v brazilských volbách sice musí při registraci uvést svá pravá jména, pro kandidátky ale pak mohou zvolit jakýkoli pseudonym, který “neporušuje mravnost a není urážlivý ani neuctivý”.

V předchozích volbách v roce 2014 například kandidovali jen v Sao Paulu dva Batmani, ve státě Rondonia Bob Marley a ve státě Amazonas dokonce Usáma bin Ládin.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme