Do Účtenkovky byla umožněna registrace skrze QR kód

15. června 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Ministerstvo financí zavedlo v rámci účtenkové loterie k elektronické evidenci tržeb možnost zaregistrovat účtenku pomocí QR kódu. Nově tak bude stačit na účtenku opatřenou QR kódem namířit mobilní telefon či tablet a všechny údaje potřebné pro registraci účtenky se načtou po jediném kliknutí. MF o tom informovalo v tiskové zprávě. Podle úřadu by se tak registrace účtenek měla zjednodušit, dosud lidé museli údaje vyplňovat ručně.

Do loterie, tzv. Účtenkovky, lidé zaregistrovali od jejího spuštění loni v říjnu 137 milionů účtenek. Do hry se za tu dobu zaregistrovalo celkem 779.793 aktivních hráčů. Nejvíce hráčů se zaregistrovalo do slosování loni v listopadu, a to 478.000. Od té doby počet zaregistrovaných hráčů do jednotlivých kol klesá. V dubnu to bylo 407.000. Do zatím posledního osmého kola se zatím zaregistrovalo 394.476 soutěžích, uvedlo MF.

“Pokud se obchodník rozhodne opatřit účtenku QR kódem, bude pro jeho zákazníka zařazení účtenky do soutěže otázkou několika vteřin. Půjde však vždy o samostatné rozhodnutí každého obchodníka,” uvedla ministryně financí v demisi Alena Schillerová (za ANO).

Do pilotního provozu QR kódů se od 15. června zapojila síť prodejen COOP spravovaných družstvem HB. Účtenky opatřené QR kódy začalo družstvo vystavovat v provozovnách v celkem 13 okresech. “Měsíčně vygenerujeme na 266 pokladnách v našich 200 prodejnách průměrně 1,3 milionu pokladních účtenek registrovaných do EET,” uvedl předseda družstva Vladimír Stehno.

Slosování loterie se koná každý 15. kalendářní den v měsíci. První výhra je milion korun, druhá automobil za zhruba 400.000 Kč, třetí 300.000 Kč, čtvrtá 200.000 Kč a pátá 100.000 korun. Dále mohou lidé získat 20 výher po 20.000 Kč, 1000 výher po jednom tisíci Kč a 20.000 výher po stokoruně.

Ministerstvo si od loterie slibuje větší motivaci zákazníků k přebírání účtenek vydaných v EET, jehož efektivita by se tím měla zvýšit. Zájemci mohou registrovat účtenky prostřednictvím formuláře na www.uctenkovka.cz nebo pomocí mobilní aplikace Účtenkovka. Opozice je k zavedení loterie skeptická.

Zprávy - další články

Doporučujeme