Dobré srdce Čechů je stále větší: Na dobročinné účely darovali osm miliard korun

11. ledna 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstockc.om)

Češi nejsou moc známí tím, že by pravidelně přispívali na dobročinné účely. Pokud ale dojde k nějaké velké katastrofě, popřípadě je hluboce zashne nějaký silný příběh, tak neváhají. V roce 2019 i přes nejistou ekonomickou situaci darovali osm miliard. Očekává se, že čísla z loňského roku budou o něco vyšší. Informoval o tom server Aktuálně.cz

Podle agentury InsightLab pravidelně přispívá na charitu jen 14 % Čechů. Příležitostně pak 27 % a občas 21 procent. Nejčastěji pak darují částku v rozmezí od 200 až 500 korun. A i přes celosvětovou krizi některé charitativní organizace hlásí rekordní výši příspěvku.  V roce 2019 Češi darovali úctyhodných 8,45 miliard korun.

Za rok 2020 se počítá, že částka bude ještě vyšší. “Navzdory nejisté ekonomické situaci jsou čeští dárci i letos štědří. K pomoci je nepochybně přiměl i zájem či starost o druhé, které krizová situace silně zasáhla a zkomplikovala jim život,” pospal situaci pro Aktuálně.cz mluvčí Charity ČR Jan Oulík.

Například Charita pořádala Sbírku pro Česko: Na vlně pomoci proti bezmoci, která byla určená na přímou finanční pomoc lidem, kteří kvůli pandemii a vládním opatřením přišli o peníze nutné k zajištění základních životních potřeb. “Lidé do ní poslali od jara až do poloviny prosince přes 7,5 milionu korun,” dodal pro Aktuálně.cz Oulík.

Do zahraničí pak například přispěli 2, 8 milionu korun na sbírku po výbuchu v bejrútském přístavu.

Výrazně aktivní v dobročinnosti jsou ženy a to zejména ve věku od 30 do 44 let. U většiny Čechů ale nadále přetrvává nedůvěra v některé organizace. Bojí se zejména o to, zda jejich peníze doputují, kam mají. Což pak způsobuje vytváření nenávistných kampaní proti neziskovým organizacím na internetu.

Co na to Jan Kraus?

Zprávy - další články

Doporučujeme