Dítě na jižní Moravě zemřelo při překotném porodu doma, matka je ve vážném stavu. Případ řeší policie

20. dubna 2017·Zprávy·Redakce

shutterstock

AKTUALIZOVÁNO: Jihomoravští policisté vyšetřují ode dneška případ úmrtí novorozeného dítěte při porodu doma. ČTK to řekl mluvčí policie Bohumil Malášek. Rodička je ve vážném stavu, uvedla mluvčí záchranné služby Hedvika Kropáčková. Podle Unie porodních asistentek šlo o překotný porod doma.

“Mohu potvrdit, že jihomoravští policisté vyšetřují případ úmrtí novorozeného dítěte při porodu v místě bydliště,” uvedl Malášek. Podrobnější informace policejní mluvčí zatím neuvedl.

“Žena, která plánovala porod v porodnici a docházela na pravidelné prohlídky do porodnice, začala mít dnes nad ránem kontrakce. Jednalo se o takzvaný překotný porod, takže se dítě narodilo doma velice rychle,” uvedla výkonná ředitelka Unie porodních asistentek Kateřina Hájková Klíčová.

Doplnila, že porodní asistentka, která o ženu pečovala v těhotenství, byla během porodu s rodinou v telefonickém kontaktu a doporučila zavolat záchrannou službu. “Dítě bohužel po přestřižení pupeční šňůry přestalo dýchat a záchranářům se ho nepodařilo oživit,” uvedla Hájková Klíčová.

Kropáčková na webu záchranářů uvedla, že při příjezdu záchranné služby už bylo dítě porozené, avšak ve velmi vážném stavu, který vyústil až v zástavu oběhu. “Tento stav se i přes veškerou snahu a okamžitou resuscitaci dítěte posádkou záchranné služby nepodařilo zvrátit,” uvedla Kropáčková.

Na místě zasahovaly tři výjezdové skupiny s lékařem včetně pediatrického specialisty. Záchranáři matku ve velmi vážném stavu převezli do nemocnice. “Je to další důkaz toho, že domácí porody mohou dopadnou velmi tragicky, a pokud se vyskytnou komplikace, je prakticky nemožné je doma zvládnout,” uvedla Kropáčková.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme