Dopravu v některých částech Česka komplikují sníh, vítr i ledovka

14. prosince 2017·Zprávy·Redakce

Dopravu zejména ve výše položených místech ČR komplikují ve čtvrtek ráno sníh, silný až nárazový vítr a na některých místech také ledovka. Zavřená zůstává zatím pro nákladní auta nad 3,5 tuny silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Pro šest krajů platí až do dnešního poledne výstraha meteorologů před ledovkou a silným větrem, který může na horách dosahovat až 125 km/h.

Kvůli silnému větru se také nerozjel horní úsek kabinové lanovky na Sněžku. Vítr na Sněžce dosahuje podle náčelníka lanové dráhy Jiřího Martince rychlosti 90 až 100 kilometrů v hodině. Lanovka může být v provozu do rychlosti 60 km/h. Jezdí tedy jen úsek Pec pod Sněžkou-Růžová hora.

Silnici z Tanvaldu zavřeli silničáři pro kamiony preventivně už o půlnoci kvůli očekávanému sněžení. V horských oblastech napadlo v krátké době až deset centimetrů sněhu a stále se tam objevují sněhové přeháňky. O případném zrušení omezení na šestnáctikilometrovém úseku se bude jednat dopoledne podle vývoje počasí.

Sněžilo v horských oblastech Jizerských hor a Krkonoš, ale také v Jeseníkách nebo na Vysočině. Silnice s novou vrstvou sněhu jsou většinou sjízdné se zvýšenou opatrností, řada dalších komunikací je pokrytá zbytky rozbředlého sněhu nebo jsou mokré po chemickém ošetření.

Ledovka ráno trápí řidiče například na Lounsku, kde se také stalo několik nehod. Kluzké vozovky lze čekat také v okresech Ústí nad Orlicí a Svitavy. Lokálně se ledovka vyskytuje i na Vsetínsku a Uherskohradišťsku.

Podle meteorologů bude dnes zataženo až oblačno, během dne přechodně i polojasno. Na většině území čekají déšť nebo přeháňky, v polohách nad 600 metrů, na severu a východě zpočátku nad 400 metrů, sněžení. Na Českomoravské vrchovině a na Moravě se mohou ráno a dopoledne vyskytnou ojediněle i srážky mrznoucí. Odpoledne už budou přeháňky jen místy, zejména na horách. Nejvyšší teploty se mají pohybovat od tří do sedmi stupňů Celsia, v 1000 metrech na horách pak kolem nuly.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme