Dosud nepublikované záběry ze srpna 1968. VIDEO, ze kterého mrazí

21. srpna 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Zdroj: Reprofoto (YouTube)

Po padesáti letech spatřily světlo světa dosud nepublikované záběry z 21. srpna 1968. Zveřejnil je Fin Alpo Collanus, jenž byl v osudový den na návštěvě Prahy. Při příležitosti výročí okupace se rozhodl poskytnout natočený materiál české ambasádě v Helsinkách.

Měl to být výlet tří kamarádů po zemích v socialistickém bloku. Jako dopravní prostředek zvolili finští studenti volkswagen brouk. Alpo Collanus chtěl se svými přáteli poznat nejen památky, ale také se seznámit s novými lidmi. Když dorazili do Prahy, ubytovali se v kempu a vyrazili tramvají do centra. “Dali jsme si večeři a vypili několik piv. Když jsme po půlnoci odcházeli, číšníci nám říkali, že přijeli Rusové. To je dobrý fór, říkali jsme jim,” uvedl Collanus pro Český rozhlas.

Finský podnikatel popsal, že když vyšli z hospody, viděli na náměstí několik lidí, slyšeli zvony a letadla. “Tehdy jsme nevěděli, že to jsou antonovy a že přivážejí vojáky a techniku na pražské letiště,” vysvětlil.

Další ráno viděli v ulicích rozzlobené lidi a několik tanků. Vše se rozhodli nafilmovat, protože to byl jejich původní plán. Netušili však, že místo památek a veselých lidí budou točit ruské tanky, které brázdí ulice hlavního města Československa.

Moc dobře věděli, že natočený materiál je hodně citlivý, proto se rozhodli jej propašovat. Film dali do sáčku a umístili jej za přední světlomet. Celníci na nic nepřišli.

Pořízené záběry poskytli finské televizi, která jej však odmítla odvysílat. Otec Collanuse mu poradil, aby záběry nikde nezveřejňoval, což se nakonec stalo.

Až při příležitosti 50. výročí okupace Československa se podnikatel Alpo Collanus rozhodl, že české ambasádě v Helsinkách pořízené záběry poskytne, aby česká národ viděl, jaké hrůzy se tu odehrávaly.

Zprávy - další články

Doporučujeme