Drahoš Zemana označil za politika uplynulé éry. Nerozumíte politice, reagoval prezident

25. ledna 2018·Zprávy·Redakce

Drahoš se Zemanem se střetli v debatě v České televizi. Reprofoto Česká televize

Kandidáti na prezidenta Jiří Drahoš a Miloš Zeman se dnes večer střetli v druhé předvolební debatě. Zeman na její úvod vyzval lidi, aby šli k volbám. Drahoš Zemana označil za prezidenta uplynulé éry opoziční smlouvy, přeběhlíků či kmotrů, sám by chtěl na Hrad přinést změnu. Oba kandidáti proti sobě usedli v duelu v pražském Rudolfinu.

Jde o jejich poslední vzájemnou debatu před pátečním a sobotním finále prezidentských voleb. Podle dosavadních odhadů jsou jejich šance na prezidentský post zhruba vyrovnané. V debatě se budou snažit přesvědčit dosud nerozhodnuté voliče.

První duel se uskutečnil v úterý v televizi Prima, která ho natáčela v Hudebním divadle Karlín v Praze za účasti několika set diváků. Publikum výrazně ovlivnilo jeho podobu hlasitými projevy, moderátor se je opakovaně pokoušel během vysílání umravnit.

Česká televize zvolila komornější podobu. Do dvorany Rudolfina, kde se debata koná, umožnili vstup 60 příznivcům Zemana a Drahoše, místa mají rozdělena napůl. Vysílání připravovala televize už od odpoledních hodin.

Drahoš se Zemanem se střetli v debatě v České televizi. Reprofoto Česká televize

Příznivci především Zemana, kteří neměli vstupenky na natáčení, se začali před Rudolfinem scházet asi hodinu a půl před začátkem přenosu. Přinesli si s sebou plakáty a transparenty na podporu současného prezidenta. Po jeho příjezdu ho bouřlivě vítali, poté se začali pozvolna rozcházet. Sešly se jich asi tři desítky. Příslušníci obou táborů si občas slovně vyměnili názory, k výraznějším konfrontacím ale nedošlo. Na pořádek dohlíželi policisté v uniformách i v civilu.

Přísnou kontrolou museli projít diváci, kteří získali do Rudolfina vstupenku. Zatímco Drahoše přišli podpořit třeba jeho bývalí protikandidáti Marek Hilšer a Michal Horáček, herečka Anna Geislerová nebo umělecký šéf Hradišťanu Jiří Pavlica, Zemanovi z publika fandí další z protikandidátů Petr Hannig, hudebník František Ringo Čech nebo režisér Zdeněk Troška. Horáček po příchodu ČTK řekl, že očekává lepší debatu než na Primě a doufá v to, že se budou řešit důležitější témata.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme