EK zkoumá materiál získaný v ČR kolem možného střetu zájmů Babiše

26. března 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Evropská komise nyní analyzuje materiál získaný v rámci rozsáhlého auditu, který od ledna prováděla v České republice. ČTK to v úterý sdělila mluvčí Evropské komise. Tři generální ředitelství EK komise prověřovala na českých úřadech předcházení střetu zájmů při přerozdělování evropských dotací. Důvodem bylo podezření unijních úřadů, že premiér Andrej Babiš (ANO) může být ve střetu zájmů kvůli dotacím pro holding Agrofert, který dříve vlastnil a v roce 2017 převedl do svěřenských fondů.

Komisař pro rozpočet Günther Oettinger hodlá o výsledcích informovat europarlament v dubnu, dodala mluvčí. Jiný zdroj ČTK z Evropské komise v této souvislosti upozornil na jednání výboru EP pro rozpočtovou kontrolu v pondělí 15. dubna večer ve Štrasburku.

Oettinger se dění v europarlamentu účastní už v úterý odpoledne, kdy je na programu jednání o uzávěrce unijního rozpočtu za rok 2017 a dá se čekat, že někteří z poslanců problematiku možného střetu zájmů předsedy české vlády opět do debaty vnesou.

Podezření, že Babiš porušuje evropská pravidla o střetu zájmů, vznesla loni organizace Transparency International ČR, připojili se k ní i opoziční Piráti. Podle nich Babiš i po vložení Agrofertu do svěřenských fondů může holding ovlivňovat, zároveň jako předseda vlády má vliv i na jednání o podobě rozpočtu EU a o rozdělování evropských dotací v Česku. Babiš to popírá.

Eurokomisař Oettinger před Vánocemi doporučil Babišovi tři způsoby, jak by se mohl střetu zájmů zbavit. Měl by buď zpřetrhat své vazby i vazby své rodiny na holding, zajistit, aby Agrofert přestal přijímat dotace z evropských fondů, nebo se zdržet účasti na některých rozhodnutích. Babiš se následně vzdal předsednictví ve vládní Radě pro Evropské strukturální a investiční fondy a tím považuje věc za vyřešenou.

Europarlament loni v prosinci přijal rezoluci, v níž vyzval komisi k přijetí kroků ve věci možného Babišova střetu zájmů. Poslanci požadují mimo jiné pozastavení dotací pro Agrofert. Oettinger už předtím uvedl, že EK nebude proplácet české žádosti o proplacení dotací pro Agrofert. Ministerstvo financí oznámilo, že nebude komisi takové žádosti posílat.

Podle zprávy evropských právníků, která koncem listopadu unikla do médií, hrozí to, že Česko bude muset vrátit alespoň část z proplacených dotací.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme