Elán v Praze zakončil turné, Ráž možná své působení v kapele

20. prosince 2018·Hudba·Karolína Stránská

Slovenská skupina Elán v zaplněné pražské O2 areně zakončila turné k oslavám 50 let svého působení na hudební scéně. Stejně jako na předchozích zastávkách turné nabídla své největší hity a efektní výpravou příznivce provedla po klíčových momentech kapely spojených s historií Československa. Pražským koncertem se s Elánem prozatím rozloučil frontman Jožo Ráž. Připustil, že se jednou za čas s muzikanty někde výjimečně objeví, ale další turné nebo nahrávání s Elánem vylučuje.

“Končím, protože chci. Tentokrát jsem rozhodnutý a nenechám se přemluvit. Nejsem unavený a publikum miluju, ale vím, že končím a hotovo. Seknout s kariérou je potřeba tehdy, kdy vás lidé žerou. Když je už nebudete zajímat, je pozdě,” prohlásil před oznámením turné čtyřiašedesátiletý Ráž. Svůj úmysl odejít z Elánu avizoval v minulosti několikrát.

V sestavě se třemi vokalistkami, smyčcovým kvartetem a místy dechovou sekcí Elán chronologicky představil své hity. Zazněly starší skladby jako Kaskadér, Ulica, Stužková, Zaľúbil sa chlapec nebo Voda, čo ma drží nad vodou i skladby z novějších alb jako Tretie oko. Písně, které si často zpívalo i publikum, doprovázela bohatá projekce. Spolu s archivními záběry zahrnovala i různé variace na logo skupiny, bubáka s vyplazeným jazykem z dílny karikaturisty Alana Lesyka.

Projekce s předem natočenou průvodní řečí komentovala historii kapely. Přítomným připomněla, že Elán vznikl v roce 1968, ukázala, jak skupina přežila zásadní rok 1989, a neopomněla ani rok 1999, kdy lídr kapely Jožo Ráž téměř nepřežil nehodu na motocyklu.

Náladu části diváků všech generací, kterých se podle odhadů novinářů sešlo kolem 15.000, pokazily tlačenice na místech ke stání. Někteří z návštěvníků koncertu se totiž nedostali na místa, odkud by viděli na pódium.

Skupina Elán vydala 14 studiových alb, za jejich prodeje získala 25 platinových desek. Koncert Elánu na Letné v roce 2003 navštívilo na 80.000 fanoušků, v roce 2007 vyprodali slavnou Carnegie Hall v New Yorku. Základ kapely spolu s Rážem tvoří Jano Baláž (zpěv, kytara) a Vašo Patejdl (klávesy, zpěv). Poslední studiové album s názvem Živých nás nedostanú vydal Elán v roce 2014.

Hudba - další články

Doporučujeme