Eurokomisařka Věra Jourová přiznala, že byla obětí domácího násilí. Vyčítá si, že tyrana nenahlásila policii!

20. ledna 2017·Zprávy·Redakce

Eurokomisařka Věra Jourová. (Foto: Twitter)

Eurokomisařka Věra Jourová se v Evropské komisi zabývá mimo jiné i problémy rovnosti žen a mužů. Nedávno spustila celoevropskou kampaň proti násilí na ženách. Navíc přiznala, že sama má osobní zkušenost s domácím násilím.

“Ženy nejenže jsou v nebývalé míře vystaveny sexuálnímu, fyzickému a psychickému násilí, ale zároveň se cítí jako oběti i jako spoluvinice a nehlásí to, stydí se. Máme statistiky, které vyznívají dost varovně: třetina žen starší 15 let má v EU s násilím zkušenost,” řekla Věra Jourová pro Blesk.cz.

I eurokomisařka má osobní zkušenost s domácím násilím. “Zachovala jsem se tak, jak se oběti typicky chovají, tedy podle hesla „asi jsem si to zasloužila,“ přiznala Věra Jourová, která si prý dodnes vyčítá, že násilníka nenahlásila policii.

Násilí a obtěžování žen se neodehrává jen v domácím prostředí. Podle údajů v kampani zažilo sexuální obtěžování na pracovišti  75 procent žen. Třetina žen, kterým je více než 15 let, zažila psychické, sexuální či jiné fyzické násilí. Více než polovina zažila takzvané sexuální harašení. Jedna žena z dvaceti byla znásilněna.

Pro účely kampaně, jež má především posílil servis útulků pro týrané ženy, kterých prý v Evropě chybí několik stovek, má být uvolněno šest milionů eur, tedy asi 162 milionů korun.

Zprávy - další články

Doporučujeme