Experti: Pečovatelská služba nemusí být jen o všedních dnech

10. září 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto

Pečovatelská služba v domácím prostředí by podle Institutu sociální práce mohla nahradit u řady klientů pobytovou péči, pokud by byla k dispozici také po večerech a o víkendech. V Senátu to na konferenci věnované transformaci pečovatelských služeb uvedl předseda institutu Jakub Čtvrtník na základě výsledků dvouletého projektu, jehož cílem bylo umožnit lidem déle setrvat v domácím prostředí.

Pečovatelské služby, které byly do projektu zapojeny, byly schopny nabídnout pomoc i ve večerních hodinách, o víkendech a během svátků “za stejných finančních nároků na veřejné rozpočty jako dříve,” uvedl Čtvrtník.

Současné nastavení většiny pečovatelských služeb podle něj dlouhodobě neumožňuje zajistit dostupnou péči všem osobám, které ji potřebují. Překážkami jsou především to, že je poskytována pouze v pracovních dnech a do odpoledních hodin, uvedl Čtvrtník. Poznamenal, že služba nemůže být jen pro seniory a o rozvozu jídla a úklidu domácnosti, ale musí být schopna pomoci i lidem s pohybovými potížemi.

Senátorka a ředitelka Centra sociálních a zdravotních služeb Emílie Třísková zdůraznila provázanost zdravotního i sociálního sektoru. “Pečovatelská služba je zárukou, že se mohou sociální služby poskytovat v domácím prostředí,” uvedla.

Projekt Pečovatelská služba – příležitost pro život doma byl spolufinancován Evropskou unií. Do projektu se zapojilo 54 pečovatelských služeb ve 32 obcích v Karlovarském, Libereckém, Pardubickém, Středočeském kraji a na Vysočině. Od října k nim přibude Jihomoravský kraj, dodal Čtvrtník.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme