Expremiér Fico slovně zaútočil na prezidenta Kisku

19. prosince 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Poslanec a předseda nejsilnější slovenské parlamentní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Robert Fico v úterý  v diskuzi na internetové televizi Tablet.tv označil hlavu slovenského státu Andreje Kisku za "politického analfabeta". Expremiér tak podle slovenských médií reagoval na prezidentův výrok přirovnávající letošní rok k roku 1998. Před dvaceti lety přitom na Slovensku skončila vláda Vladimíra Mečiara, zatímco v roce 2018 po protestech veřejnosti odstoupil z funkce premiéra právě Fico.

“Prezident Kiska je politický analfabet a člověk, který nemá žádný názor,” prohlásil Fico. Upozornil, že sám v roce 1998 kandidoval za Stranu demokratické levice, která byla součástí postmečiarovské vládní koalice. Fico podle svých slov letos odstoupil z funkce premiéra dobrovolně a proto, aby zabránil předčasným volbám.

Fico rezignoval na post předsedy vlády v březnu, aby přispěl k řešení politické krize po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Předsedou nejsilnější vládní strany Směr-SD ale zůstal.

V březnu 2019 budou na Slovensku prezidentské volby. Kiska svůj mandát obhajovat nebude a strana Směr-SD svého kandidáta tají. Fico počátkem prosince uvedl, že strana jeho jméno oznámí patrně až v únoru, tedy zhruba měsíc před plánovaným prvním kolem prezidentských voleb. Zdůvodnil to tím, že chce zabránit “mediálnímu lynči” kandidáta.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme