Facebook monitoruje konverzace uživatelů přes aplikaci Messenger

5. dubna 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Společnost Facebook potvrdila, že monitoruje konverzace uživatelů kvůli tomu, aby obrázky a odkazy v nich obsažené korespondovaly s určitým standardem společnosti. Šéfa Facebooku Marka Zuckerberga navíc čekají dvě slyšení v americkém Kongresu, kde bude vysvětlovat únik dat britskou konzultační firmou Cambridge Analytica.

Podle agentury Bloomberg Facebook potvrdil, že společnost monitoruje konverzace uživatelů skrz aplikaci Messenger. Společnost to potvrdila týden poté, co generální ředitel Mark Zuckerberg v rozhovoru s novinářem Ezrou Kleinem prozradil, že Facebook bojoval proti šíření propagandy během tzv. Rohingské krize. “Vzpomínám si, bylo to sobotní ráno, na telefonát, ve kterém jsem se dozvěděl, že se lidé snaží šířit senzační zprávy přes Facebook Messenger na každé straně konfliktu během krize,” uvedl Zuckerberg během interview na obranu společnosti, která podle aktivistů pomáhala šířit propagandu zainteresované straně v konfliktu v Barmě.

Odborníci OSN na lidská práva tehdy označili nenávistné příspěvky na sociální síti jako prostředek, kterým lidé šířili propagandu proti rohingským muslimům.

Kritika Facebooku

Společnost je také pod palbou kritiky za to, že britská konzultační firma Cambridge Analytics nesprávně získala a použila data od 50 milionů uživatelů Facebooku s cílem ovlivnit rozhodnutí voličů při amerických prezidentských volbách v roce 2016. Nyní Facebook potvrdil, že věří, že britská společnost může mít přístup až k 87 milionům účtům.

Facebook na svém blogu oznámil, že identita a další osobní údaje většiny z více než dvou miliard uživatelů facebooku se mohly dostat do nepovolaných rukou. Facebook dosud umožňoval hledat osoby podle e-mailu či telefonu, což mohli takzvaní sběrači dat zneužít. Tato funkce je od středy zablokována.

I kvůli tomu se Mark Zuckerberg příší týden zúčastní dvou slyšení v americkém Kongresu, kde bude vysvětlovat, jak firma nakládá s osobními údaji uživatelů.

Zprávy - další články

Doporučujeme