5 nejznámějších hoaxů na českém internetu. Facebook už má páky, jak s falešnými zprávami zatočit

16. prosince 2016·Zprávy·Redakce

Síť Facebook připravuje řadu nástrojů, které mají blokovat šíření falešných zpráv na sociálních sítích. V New Yorku to dnes oznámil viceprezident společnosti John Hegeman. Uživatelé budou mít možnost nepravdivé zprávy označovat snadněji než nyní, a zpochybněná fakta pak budou prověřovat týmy expertů včetně televize ABC News nebo agentury Associated Press.

Pokud prověrka potvrdí faktické nesrovnalosti, objeví se u zprávy označení “sporné” s proklikem na vysvětlení výhrad. Nepravdivá zpráva nebude vyřazena, aby se síť vyhnula nařčení z cenzury. V seznamu příspěvků se ale posune dolů a nebude možné ji přeposlat.

Facebook chce rovněž zabránit tomu, aby si síťoví podvodníci přivlastňovali doménová jména skutečných médií.

Společnost Facebook byla v poslední době vystavena kritice za benevolentní přístup k falešným zprávám, které se ve stále větší míře na internetu objevovaly během kampaně před prezidentskými volbami. Překvapení Američané se například dozvídali, že kandidaturu Donalda Trumpa podpořil papež František nebo že federální agent vyšetřující e-mailovou kauzu Hillary Clintonové byl nalezen mrtev.

Falešné zprávy se ovšem nešíří jen na sociální síti v zahraničí, i v Česku se najdou takové, které sdílejí tisíce lidí, avšak nemají žádný reálný základ.

Vybrali jsme 5 nejrozšířenějších falešných zpráv, tzv. hoaxů:

#1

„Když vás násilník přinutí vybrat peníze z bankomatu, zadejte PIN obráceně. Máte-li 1234, zadejte 4321. Bankomat sice peníze vydá, ale zároveň přivolá i policii. Tato zpráva se před nedávnem dokonce objevila i v TV!“  

Nesmysl, pokud špatně zadáte PIN, pak je jediným výsledkem po třech pokusech to, že se vám zablokuje karta. Zpráva Facebookem koluje průběžně od roku 2014.

#2

„Před několika týdny si muž v tramvaji sedl na zapíchnutou jehlu. Když vstal, našel vzkaz: Právě jsi byl nakažen virem HIV! Podobných případů bylo po republice víc a testy ukázaly, že některé jehly byly nakažené virem HIV.“ 

Tohle je jeden z nejznámějších hoaxů v Česku, který se mezi lidmi šířil ještě v době, kdy byl samotný Facebook v plenkách a všichni měli mail jen na seznam.cz. Je to nesmysl a nikdy nebyl takový případ zaznamenán.

#3

„Upozorňuji na případ, který se nedávno stal jedné známé v IKEA. Rodiče šli nakupovat s dcerou do IKEA a najednou zjistili, že s nimi dcera není. Chvíli čekali, chvíli hledali a pak ji nechali vyhlásit. Obchodní dům hned uzavřel všechny východy a začal hledat. Holčičku nakonec našli na toaletě, ostříhanou a převlečenou do jiných šatů. A policie se to snaží ututlat!“ 

Městská legenda, která se šíří nejčastěji na maminkovských fórech a skupinách na Facebooku.

#4

“Vážení přátelé. Napsala mi jedna vyděšená paní. Byla v nákupním centrum Letňany, kde viděla na zemi peněženku. Chvíli kolem ní chodila, potom jí to nedalo a šla jí dát na informace , tam již čekala skupina muslimů z které jeden uměl dobře česky, ten jí chtěl dát peníze za to že peněženku vrátila. Paní odmítla rozloučila se a pomalu odcházela. Muslim který uměl česky běžel za paní a řekl jí, že je moc hodná, tak jí dá alespoň dobrou radu. “Nechoďte kolem Vánoc do nákupních center” Paní se klepala ještě doma.”

Tahle fáma se šířila na Facebooku přesně před rokem kolem Vánoce. Poprvé byla zaznamenána v Plzni a vztahovala se na tamní obchodní centrum Plaza. Známá je také verze s pražským OC Smíchov nebo Palladiem. Hoaxem se oni dokonce zabývala i policie, která před ním varovala.

#5

“Šok v lékárně, INFORMUJ VŠECHNY! Do minulého týdne jsem to netušil, ale Romové nemusí platit za léky. Byl jsem v lékárně koupit dětem kapky na kašel a do nosu atd. Přede mnou byla menšina, vybrali si léky a pak vytáhli papír ze sociálky, … lékárnice ho potvrdila a odešli. Ptal jsem se, co to bylo a ona mi sdělila, že jsou sociálně slabí, tak jim stát platí léky. Málem to se mnou seklo.”

Web hoax.cz, který se zabývá falešnými zprávami, kvůli tomuto případu požádala kdysi Ministerstvo práce a sociálních věcí o vyjádření. Podle něj jsou osoby v hmotné nouzi osvobozeny pouze povinnosti úhrady regulačních poplatků, nicméně samotné léky si hradí samy jako kdokoli jiný.

 

 

Zprávy - další články

Doporučujeme