Filip Neusser: Chceme, aby zastoupení ČR v kolektivních sportech bylo mnohonásobné, zejména u žen

3. září 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Filip Neusser (Foto: Frekvence 1)

Od května letošního roku je předsedou Národní sportovní agentury (NSA) Filip Neusser. Ten nahradil v úřadu bývalého hokejového brankáře Milana Hniličku, který úřad opustil podle svých slov kvůli časovému vytížení. Na co se mohou s novým předsedou těšit kluby, sportovní oddíly a školy? Jak se mu úřad aktuálně vede? To prozradil Neusser v rozhovoru pro Frekvenci 1.

Filip Neusser byl do úřadu jmenován 17. května 2021. Již má za sebou sto dní, které věnoval agendě, aby zjistil, jak NSA funguje. Vítám podporu i negativní ohlasy, rád si vyslechnu cokoli,” uvedl. Aktuálně se snaží vypořádat se všemi připomínkami Ministerstva financí, které vydal v rámci auditu. “Jsme v každodenním kontaktu a myslím, že se nám to daří velmi dobře. Jsem přesvědčený o tom, že NSA bude nastavená tak, aby ukazovala směr českého sportu do budoucna,” dodal.

Předseda chce, aby do budoucna zastoupení České republiky v kolektivních sportech bylo mnohonásobné, zejména u žen. “Ty chceme dlouhodobě podporovat, aby v Los Angeles 2028 (na Letních olympijských hrách pozn. red.) byl několikanásobný počet kolektivních sportů a rozhodli jsme se jít právě podporou ženského sportu, protože z mého pohledu je podhodnocovaný a podfinancovaný,” doplnil.

S ministryní Alenou Schillerovou se chce dohodnout na vyšším rozpočtu pro celé sportovní prostředí. Šest milionů, které mu ministryně nabídla na první schůzce by podle Neussera pro NSA znamenalo, že by musela škrtat programy, které rozvíjejí a podporují zejména děti, mládež a širokou veřejnost. “Myslím, že se nakonec domluvíme. Máme v plánu poměrně hodně obsáhlé programy… NSA tady není pouze pro olympioniky a Národní svazy, ale rozdělujeme z rozpočtu více než 2 miliardy přímo do klubů. Prostředky se dostávají k trenérům, dětem…Myslím si, že je to velmi dobrý program, který může být nápomocen k rozvoji českého sportu a i pomoct prevenci v rámci obezity a vůbec celkového pohybu,” řekl předseda.

Agentura se také více zaměří na mateřské a základní školy. Chceme rozhýbat Česko, pomoct rodičům a nějakým způsobem použít nástroje tam, kde doteď nebyly,” popisuje Neusser. Také slíbil, že NSA bude vyvíjet větší tlak na Ministerstvo zdravotnictví, aby nedošlo k tomu, že by děti byly vinou pandemie opět zavřené doma a nemohly se hýbat ani chodit na sportoviště. Také se uvažuje o zavedení třetí hodiny tělocviku ve školách.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme