Film Lásky jedné plavovlásky opět míří do kin! Diváky čeká ve zrestaurované podobě

7. června 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: ČSFD

Do českých kin znovu vstoupí druhý celovečerní film Miloše Formana Lásky jedné plavovlásky, který se letos prezentoval na festivalu v Cannes. Snímek byl vybrán do sekce Cannes Classics, která představuje restaurovaná zásadní díla světové kinematografie. Národní filmový archiv (NFA) díky digitálnímu restaurování vrací v těchto dnech Lásky jedné plavovlásky na plátna kin v podobě, v jaké je diváci viděli v době premiéry v roce 1965. ČTK o tom informovala mluvčí NFA Veronika Bokšteflová.

Lásky jedné plavovlásky měly světovou premiéru v roce 1965 v hlavní soutěži benátského filmového festivalu. Posléze byly nominovány na Oscara i Zlatý glóbus. Po snímcích Hoří, má panenko a Černý Petr jsou Lásky jedné plavovlásky třetím v Československu natočeným filmem Miloše Formana, který se díky digitálnímu restaurování vrací do kin.

Zdánlivě banální zápletka se točí kolem učnice z internátu svedené na maloměstské zábavě pražským klavíristou. Dívka po společně strávené noci přijíždí s kufrem za mladíkem do Prahy a až tam pochopí, že ji nikdo nečeká.

Příběh Anduly, možná jediné ženské hrdinky celé Formanovy filmografie, který napsal Forman společně se svými spolupracovníky Ivanem Passerem a Jaroslavem Papouškem, je zakotven v tragikomických kulisách československého socialismu 60. let. Po Černém Petrovi upevnil Forman tímto filmem svou pozici originálního pozorovatele společenské reality, který se dokázal přiblížit zejména mladým hrdinům na intimní vzdálenost.

Digitální restaurování filmu umožnil dar a uskutečnilo se ve spolupráci karlovarského festivalu, filmového archivu a společností UPP a Soundsquare. V letošním roce budou z téhož daru digitálně restaurované další dva filmy – Spalovač mrtvol Juraje Herze, který bude uveden ve Varech letos, a Extase Gustava Machatého z roku 1932.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme