Foldynovi je lhostejné, zda bude z ČSSD vyloučen, odmítá mlčet

14. srpna 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna hovoří na sjezdu strany 7. dubna 2018 v Hradci Králové, kde byl zvolen novým místopředsedou ČSSD.

Poslanci Jaroslavu Foldynovi (ČSSD) je lhostejné, zda bude vyloučen ze sociální demokracie. V rozhovoru pro ČTK tak ve středu reagoval na úterní vyjádření šéfa sociální demokracie Jana Hamáčka, že by měl buď respektovat politiku a rozhodnutí strany, nebo nebude jejím členem. Foldyna dnes dodal, že vždy byl schopný dosahovat kompromisů, ale kompromisy s neomarxisty a liberály ve vedení strany nikam nevedou. Buď vyhrají jedni, nebo druzí, konstatoval.

Foldyna se v minulých dnech stal terčem kritiky některých členů stranického vedení poté, co se zúčastnil sobotního vlasteneckého setkání v Příčovech na Příbramsku. Místopředseda ČSSD Petříček Deníku řekl, že všechny Foldynovy kroky z poslední doby jen ukazují, že se s programem a hodnotami strany otevřeně rozchází. Foldyna je naopak kritický k Petříčkovi a dalším členům nynějšího vedení. Serveru iDNES.cz v úterý řekl, že by podpořil rekonstruovanou vládu ANO, pokud by ČSSD odešla z koalice.

Bývalý místopředseda ČSSD Foldyna dnes ČTK řekl, že odmítá dělat pokryteckou politiku, kterou dnes strana dělá. “Já jsem se domníval, že svou účastí ve vládě budeme plnit sliby a důstojně reprezentovat, ale my jsme se stali takovými okopávači kotníků a zaměstnaneckou agenturou pro pražskou sociální demokracii a Mladé sociální demokraty,” vysvětlil.

Kritizoval v té souvislosti šéfa pražské ČSSD Petra Pavlíka, Petříčka či vlivného pražského sociálního demokrata a bývalého europoslance Miroslava Pocheho. Reprezentují podle něj liberální neomarxistické křídlo ČSSD, jehož politiku odmítá. “Sociální demokracie tady vznikla, protože hájila zájmy lidí práce, nikoliv příživníků ze všelijakých neziskovek, které jsou přisáté na státní politický rozpočtový cecek,” uvedl. Petříček podle něj nedůstojně reprezentuje Česko a v zahraniční politice “poklonkuje Bruselu”, aby zde v budoucnu získal nějaké úřednické místo.

ČSSD vyhrávala volby například pod vedením Miloše Zemana díky tomu, že dala pracujícím lidem naději, míní Foldyna. “Ministři sociální demokracie věděli, kde má fabrika dveře. To tihleti ministři a tato skvadra pražské sociální demokracie a Mladých sociálních demokratů v životě nebyla ve fabrice,” uvedl. Politiku nynějšího vedení podle něj odmítá i volič. “Protože kdo by nás volil. Náš původní volič dnes volí Andreje Babiše (ANO) nebo SPD,” míní.

Chce se proti takovému směřování ČSSD ozývat, kompromisy totiž už nikam nevedou. “Strana je mrtvá v případě, že bude dělat tyto kompromisy, buď vyhrají jedni, nebo druzí,” míní. Neoficiálně prý informace o tlaku na své vyloučení zaslechl. “Jestli mě pan Hamáček vyhodí, tak to mi je zcela lhostejné,” uvedl. Nezáleží mu ani na tom, jestli se jeho výroky bude zabývat některý ze stranických orgánů. “Já budu říkat to, co jsem teď řekl. Budu dělat politiku, kterou dělám. Protože žiji mezi obyčejnými lidmi. A jestli to budou řešit na klubu nebo nějakém grémiu, mě je to úplně lhostejné,” dodal.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme