FOTBAL: Českým klubům těsně unikne přímý postup do LM, mohly by se dočkat za dva roky

15. dubna 2016·Zprávy·Redakce

Vyřazení Sparty ve čtvrtfinále Evropské ligy znamená, že český fotbal zakončí sezonu na 13. příčce tabulky koeficientu UEFA. Těsně mu tak unikne jistota přímého postupu do Ligy mistrů od sezony 2017/18.

Český fotbal na třináctém místě ztratil necelý bod na dvanácté Švýcarsko. Aby se před něj dostal ještě v této sezoně, potřeboval, aby se Sparta probojovala do semifinále Evropské ligy a v něm bodovala. To se však nestalo, když ve čtvrtfinále prohrála s Villarrealem a vypadla. I tak ale letos táhla český koeficient, když získala 19 bodů a vyrovnala dosavadní maximum Plzně ze sezony 2012/13. Postrádala však výraznější podporu ostatních klubů.

Česká liga je v koeficientu desátá nejúspěšnější v této sezoně, což pomohlo k posunu přes Řecko a zvýšení naděje na posun do nejlepší dvanáctky. Na ní by měla zaútočit především v příští sezoně, ve které Nizozemsko potká výrazný odpis bodů a propadne se o téměř šest bodů za Česko.

To navíc bude ztrácet jedinou desetinu na Švýcarsko a poměrně blízko budou i Belgie s Tureckem. Pokud české kluby nezažijí výraznější propadák, měly by pro ročník 2018/19 vybojovat přímou účast v Lize mistrů pro ligového šampiona a v Evropské lize pro vítěze poháru.

FOTBAL: Sparta v Evropské lize končí, Villarreal rozhodl už v poločase

Zprávy - další články

Doporučujeme