FOTO: Čínská návštěva – ohňostroj na počest, projekce na Hrad jako protest!

30. března 2016·Zprávy·Luboš Procházka

Rozporuplné reakce stále provázejí návštěvu čínského prezidenta v Praze. Zatímco jeho příznivci večer na jeho počest připravili ohňostroj, aktivisté v noci promítali na Pražský hrad texty kritizující jeho přítomnost.

Ohňostroj připravila Smíšená česko-čínská komora vzájemné spolupráce a čínské velvyslanectví v Praze. Několikaminutová světelná show doplněná hudbou a čínským zpěvem se odehrála na pozadí Pražského hradu, pyrotechnici světla odpalovali z pontonů na řece. Čínský prezident ho pravděpodobně neviděl, účastnil se v té době večeře na Pražském hradě.

A nejspíše ani nezaregistroval, že aktivisté v noci na dnešek promítali na budovy Pražského hradu světelné obrazce a texty kritizující jeho návštěvu. Na fasádě Ústavu šlechtičen obrácenou k Vltavě připomínali bývalého prezidenta Václava Havla, který kritizoval porušování lidských práv v Číně, a vyzývali k osvobození Tibetu a Tchaj-wanu. Promítali také nápisy “prezident na prodej” a “CZ for sale”. 

Čínský prezident Si Ťin-pching dnes končí třídenní návštěvu v Česku. Před odletem spolu se Zemanem navštíví diskusní ekonomické fórum v Paláci Žofín a Strahovský klášter.

FOTO: Twitter + Facebook/Kateřina Jacques

FOTO: Čínský prezident v Lánech. Se Zemanem zasadili strom

FOTO: Čínská návštěva – ohňostroj na počest, projekce na Hrad jako protest!

 

Zprávy - další články

Doporučujeme