FOTO: Od října nás čeká změna řazení v uličce! Víte, jak se vyhnout sanitce?

24. září 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Novela zákona o provozu na pozemních komunikacích, kterou v srpnu schválil Senát, změní i způsob, jakým musí řidiči uvolnit cestu autům integrovaného záchranného systému. tímto krokem by mělo dojít k sjednocení s jinými zeměmi. Změny začnou platit již 1. října!

Řidiči při dojíždění do kolon musejí od října vytvářet záchranářskou uličku mezi levým a přiléhajícím jízdním pruhem. Změnu schválil Senát v novele zákona o provozu na pozemních komunikacích. Ulička se tak bude tvořit stejně jako v okolních evropských zemích. Hasičské a sanitní vozy zároveň budou nově moct použít kombinaci modrého a červeného majáčku.

Potřebujeme sladit česká pravidla s těmi v Německu, Rakousku a brzy i na Slovensku. Navíc by se každý řidič stejně jako v okolních státech měl naučit vytvářet záchranářskou uličku už při dojezdu do kolony,“ uvedl ministr dopravy Dan Ťok.

Nově budou uhýbat vozidla doprava ve středním a pravém krajním jízdním pásu a v tom nejrychlejším doleva. Záchranářská ulička se vytvoří ve středním pruhu. Do něj budou smět vjet pouze vozidla s právem přednostní jízdy, auta správce silnice a vozidla sloužící k odstranění následků dopravní nehody nebo překážky provozu na pozemních komunikacích. Za nedovolený vjezd do vytvořené uličky může řidič dostat pokutu až 2500 korun.

Projekt Dopravní jednička je realizován za přispění finančních prostředků z fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů.

Zprávy - další články

Doporučujeme