Francouzský kardinál shledán vinným ze zatajování zneužívání

7. března 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Soud v Lyonu ve čtvrtek shledal francouzského kardinála a místního arcibiskupa Philippa Barbarina vinným z toho, že zatajoval sexuální zneužívání nezletilých jiným duchovním. Uložil mu podmíněný trest vězení v délce šesti měsíců, informovala agentura AFP. Barbarinovi právníci vzápětí oznámili, že se proti soudnímu rozhodnutí odvolají. Verdikt je podle agentury AP překvapivý, protože všeobecně se očekával zprošťující rozsudek.

Proces byl dosud nejvýznamnější ve Francii týkající se sexuálního skandálu v katolické církvi. Sám Barbarin dnes do jednací síně nedorazil.

Barbarina obžaloba vinila, že úřadům mezi červencem 2014 a červnem následujícího roku nenahlásil informace o zneužívání chlapců knězem Bernardem Preynatem v 80. a 90. letech minulého století. V případu je souzeno dalších pět osob z jeho diecéze.

Preynat už dříve uvedl, že Barbarin a další církevní činitelé ho roky kryli. Ke zneužívání se přiznal a bude souzen později. Obvinění proti Preynatovi se na veřejnosti objevila až v roce 2015.

Barbarinovi advokáti uvedli, že se proti rozsudku odvolají. “Pro soud bylo těžké odolat takovému tlaku,” uvedl jeden z nich Jean-Félix Luciani. Naproti tomu představitel sdružení obětí sexuálního zneužívání La Parole libérée verdikt uvítal jako “velké vítězství”. Rozsudek je podle něj znamením, že oběti sexuálního zneužívání budou vyslyšeny.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme