Frontman Chinaski Michal Malátný slaví padesátiny

30. června 2020·Zprávy·Karolína Stránská

Zpěvák, kytarista a herec Michal Malátný, který 30. června slaví padesátiny, je znám především jako frontman hudební skupiny Chinaski. Absolvent oboru činoherní herectví na pražské DAMU se sice nejlépe cítí na hudebním pódiu, divadlu a příležitostně i filmu se však nevyhýbá.

Michal Malátný se narodil v Jičíně jako Michal Novotný. Pseudonym Malátný si prý zvolil žertem během působení v pardubickém Východočeském divadle, kam nastoupil do angažmá v roce 1994 a kde již byli tři Novotní. Inspiroval ho prý jeho nízký krevní tlak, vinou kterého byl občas malátný.

V roce 1994 také spoluzaložil skupinu Chinaski, která v současnosti patří k nejoblíbenějším českým kapelám. Skupina vznikla na základě jeho starší kapely Starý hrady (později Starý hadry), kterou dal dohromady se spolužákem Pavlem Grohmanem již v roce 1987. Chinaski zatím vydala jedenáct řadových alb a pravidelně se umisťuje na předních příčkách českých hudebních anket.

Na jevišti se Malátný v posledních letech objevuje například v pražském divadle Semafor. V roce 1996 si zahrál hudebníka ve filmu Mňága-Happy end, v roce 2007 ztvárnil hlavní roli v komedii Chyťte doktora a hrál i v několika televizních seriálech. Například také namluvil na CD Praštěné pohádky Ludvíka Aškenazyho a je vypravěčem v animovaném filmu Autopohádky, ke kterému složil i hudbu.

Zprávy - další články

Doporučujeme