GALERIE: Petřínská rozhledna dobově slaví 125. výročí otevření

20. srpna 2016·Zprávy·Redakce

V Praze na Petříně si dnes a v neděli mohou lidé připomenout 125. výročí otevření tamní rozhledny. Rozhledna i lanovka na Petřín jsou v Praze od roku 1891, atrakce přinesla Praze Jubilejní zemská výstava.

Zasloužil se o ně Klub českých turistů, jehož členové se v roce 1889 vrátili z Paříže nadšeni Světovou výstavou a jejím symbolem – zbrusu novou Eiffelovou věží. Založili Družstvo pro výstavbu Petřínské rozhledny, dali do něj první peníze a od magistrátu získali pozemek. Pětkrát menší napodobenina Eiffelovy věže byla postavena za pouhých pět měsíců. S výškou přes 65,5 metrů je jednou z nejznámějších dominant Prahy.

Víkendový program pořádají Muzeum hlavního města Prahy, kavárna na Petříně a Praha 1. V rámci dnešního programu se představí Český klub velocipedistů, jehož členové předvedou v dobovém oblečení jízdu na vysokém kole. Návštěvníky také seznámí s činností spolku a historií vývoje jízdního kola. Připraven je program pro děti, které si budou moci mimo jiné postavit vlastní rozhlednu.

V neděli bude akce pokračovat od 10:00 a připomene výročí okupace z roku 1968, které připadá právě na tento den.

FOTO: Jirka G. Novák/Frekvence 1

Zprávy - další články

Doporučujeme