GALERIE: Takhle vypadá největší svatební dort v ČR! Vážil 230 kilogramů

2. května 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Foto: Johana Němečková

Dvoumetrový svatební dort o váze zhruba 230 kilogramů bylo možné 1. máje od 14:00 odpoledne vidět a ochutnat na Malostranském náměstí v Praze. Cukrářské dílo, které se na místě také ochutnalo, získalo zápis do české knihy rekordů. Akce je součástí kampaně Jsme fér, která podporuje možnost manželství i pro gaye a lesby. ČTK o tom informovala mluvčí iniciativy Klára Kubíčková. Obří sladkostí pořadatelé oslavili 1. máj jako svátek lásky a zamilovaných.

“Gayové a lesby v ČR zatím nemohou mít svatbu, mohou se pouze registrovat. Právě obřím svatebním dortem bychom to rádi symbolicky vykompenzovali,” uvedla Kubíčková.

Dort vyrábělo sedm cukrářek 36 hodin. I s figurkami má být vysoký 212 centimetrů. Na vrcholku nestáli panáček s panenkou, ale dvě panenky jako nevěsty. Korpusy váží 126,5 kilogramu, krém 67,5 kilogramu. Dort pokrývá mandlovka. Celkem se jí spotřebovalo 28,8 kilogramu. “Celková váha je 228 kilogramů plus 2,9 kilogramu figurky,” dodala Kubíčková.

Podle cukrářky Michaely Panenkové konstrukci dortu tvoří v každém patře dřevěný podnos a závitové tyče. Cukrářky sesadily velké vanilkové a kakaové pláty, které seřezaly do kruhů potřebných velikostí. Vše propojily krémem s limetkou, ořechy, kokosem a karamelem. “Každé patro má svou příchuť,” podotkla.

V Česku mohou dvojice mužů či žen od července 2006 uzavírat registrované partnerství. Za prvních 11 let to udělalo 2647 párů. Registrovaní partneři mohou získat například informace o zdravotním stavu svého protějšku či po něm mohou dědit stejně jako v manželství. Nemají ale společné jmění a po ztrátě partnera či partnerky nemají ani nárok na vdovecký či vdovský důchod. Sirotčí důchod nemusí získat ani jejich potomek. Dítě, které vyrůstá se dvěma matkami či dvěma otci, může mít oficiálně jen jednoho rodiče. Registrované dvojici zákon adopci zakazuje.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme