Generál Petr Pavel: Pokud vrcholní politici nestojí za svými zpravodajskými službami, pak veškerá jejich činnost přichází vniveč

26. dubna 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Luděk Staněk

Generál Petr Pavel. (Foto: Frekvence 1)

Výbuch muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku stále vyvolává ve společnosti mnoho otázek. Jaký vliv má Ruská federace v České republice (ČR)? Jsme aktuálně v novodobé formě Studené války? S čím má česká zpravodajská služba navrch oproti ruské a naopak, kde máme slabiny? To prozradil pro Frekvenci 1 generál Petr Pavel.

Situace v ČR je podle generála Petra Pavla složitá. “To co probíhá mezi Ruskou federací a ČR se dá označit za poměrně vážnou diplomatickou a politickou krizi. Není to zatím bezpečnostní krize a já pevně věřím, že k tomu ani nedojde, ale dá se říct, že vztahy mezi našimi zeměmi jsou blízko bodu mrazu, ne-li už pod ním,” popisuje. Podle něj se jednalo o akt státního terorismu. “Ruský vliv je velmi silný a nemusíme chodit kolem horké kaše. Když se podíváme na hrad, na vrchního poradce našeho prezidenta, tak jeho vazby na Rusko jsou naprosto nezpochybnitelné,” řekl generál.

Problém není jen vztah mezi námi a Ruskem, ale vztah celého západu s Ruskem. “Vztah Ruska k západu je problematický někdy od roku 2007, kdy prezident Putin nabral trochu jiný kurz, než Rusko sledovalo do té doby. Od té doby Rusko uplatňuje ve vztahu k západu silový a velmocenský přístup,” dodává Pavel.

Rusko často zasahuje do chodu státu například pomocí kybernetických útoků. Podle generála jsme v určité formě novodobé studené války. “Jak jinak nazvat agresivní akty proti suverénním zemím, které mnohdy sahají i ke škodám na životech a případně způsobují i velké materiální škody s prokazatelným původem v Rusku. To se nedá označit jinak, než jako nepřátelské chování, které sice je pod prahem toho, co se dá označit jako vojenská agrese, a co by vyžadovalo vyhlášení války, ale rozhodně se to nedá označit, jako běžné soupeření mezi státy. Je to už druh chování, které je takovou novodobou studenou válkou,” doplnil.

Díky podpoře NATO a EU v tom není ČR sama a dáváme Rusku najevo, že nás nemůže vyloženě tlačit do kouta. Podle Petra Pavla má ČR výhodu v tom, že může dobře těžit ze sdílených informací. “Naše spojenecké zpravodajské služby mají mnohem větší zdroje a tím, že můžeme využívat jejich informace a potom si ty střípky poskládat, tak nám to dává obrovskou výhodu. Díky tomu máme mnohem kvalitnější informace, než bychom mluvili sami za sebe,” uvádí. Naopak nám chybí více podpory od vrcholných politiků. “Pokud vrcholní politici nestojí za svými zpravodajskými službami, pokud nedávají dostatečnou pozornost a váhu jejich varování, pak veškerá jejich činnost bohužel přichází vniveč,” dodal generál. Také doplnil, že by se ČR měla celkově více věnovat ruskému vlivu u nás.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme