Gratulujeme! Zemanovi slaví 25. výročí. Jaký je jejich příběh?

3. srpna 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: Shutterstock

Je to už přesně 25 let, co si prezident České republiky a jeho první dáma řekli své ano. Od té doby uběhlo hodně vody a na manželský pár čekala vskutku výjimečná životní dráha. Během společných let navíc přivedli na svět a vychovali dceru Kateřinu. Co všechno spolu přestáli?

Společná historie prezidentského páru se začala psát již v roce 1990. Miloš Zeman (73) tehdy pracoval jako vědecký pracovník Prognostického ústavu a jedno manželství za sebou již měl. Ivana (53) byla v té době mladá studentka romanistiky, která zjistila, že Zeman nabízí místo sekretářky. Zanechala tehdy studií a místo přijala. Brzy se sblížili a 2. srpna 1993 na Novoměstské radnici přišla svatba!

Zatímco osmadvacetiletá Ivana si tehdy přála spíš menší obřad bez přílišného množství hostů, osmačtyřicetiletý Miloš tehdy termín uzavření sňatku prozradil médiím a uzavření sňatku přihlížela celá řada lidí. Ivana se u té příležitosti nechala slyšet, že na svém partnerovi nejvíce obdivuje jeho inteligenci a trochu si postěžovala, že jí vadí kouření.

“Myslím si, že člověk může pracovat dobře pouze tehdy, když sám má někoho rád, a když ví, že někdo má rád jeho,” uvedl Miloš Zeman po sňatku s mladou nevěstou. Zatímco pro okatou brunetku šlo o první manželství, její choť už měl jedno za sebou a zplodil v něm syna Davida.

A ani druhý sňatek nezůstal pro politika bezdětný. 1. ledna roku 1994 přišla na svět společná dcera Kateřina (24). První slečna, která je pohledná po matce, i když má ve tváři rysy i po tatínkovi, dnes studuje v Anglii. Její nevlastní bratr David se živí jako lékař.

V roce 1998 byl Miloš Zeman zvolen premiérem a manželé se se čtyřletou Kateřinkou nastěhovali do Kramářovy vily. Další Zemanovu politickou kariéru už potom všichni známe. Nakonec v ní dosáhl i největšího možného úspěchu – byl dvakrát po sobě zvolen prezidentem. Za zmínku stojí, že šlo o historicky první a druhou přímou volbu prezidenta ČR.

Zprávy - další články

Doporučujeme