Grolich žádá lidi, aby nevozili do obcí zasažených bouří jídlo, je ho dost

27. června 2021·Zprávy·Barbora Pisingerová·ČTK

Poničené domy v Moravské Nové Vsi na Břeclavsku na snímku pořízeném ráno 25. června 2021. Večer předešlého dne se nad Břeclavskem a Hodonínskem přehnala silná bouře. Velké škody jsou i v dalších obcích regionu. Foto: ČTK

Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) žádá občany, aby nevozili jídlo do obcí postižených bouřemi. Všeho je dostatek a část se musí vyhazovat, řekl dnes Grolich ČTK. Už v sobotu hlásila sběrná střediska dostatek oblečení, které lidé dál nemají vozit. Bouřky zasáhly ve čtvrtek večer Břeclavsko a Hodonínsko a poničily 1200 domů. Lidé pracují na jejich obnově.

Grolich v posledních dnech žádal dobrovolníky, aby do obcí nejezdili pomáhat a neblokovali komunikace záchranným složkám a vozidlům, která odvážejí suť. V neděli už kraj dobrovolníky pustil s tím, že musejí dodržovat pravidla jako odstavení vozu na kraji obce, bezpečnost při práci a nahlášení se na příslušném středisku v obci.

Nyní Grolich žádá lidi, aby nevozili jídlo. “Všeho je dost. Jídlo se musí vyhazovat a zdržuje to,” řekl Grolich. Dobrovolníci vozí pomoc přímo do obcí, kde jsou hromady s pitím a jídlem. Pak ho rozvážejí lidem, případně některé darované věci vozí do velkých skladišť. Například v Hodoníně se materiální pomoc shromažďuje v domě kultury nebo na zimním stadionu.

Zprávy - další články

Doporučujeme