Hamáček: Policie v případě vyhozených kytic postupovala správně

18. listopadu 2018·Zprávy·Karolína Stránská

V koši skončily květiny prezidenta Miloše Zemana, který je poslal 17. listopadu 2018 k pamětní desce na Národní třídě v Praze připomínající sametovou revoluci v roce 1989.

Policisté postupovali podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) v případě vyhozených kytic některých politiků na pražské Národní třídě správně a podle zákona. Museli věc zdokumentovat a zjistit, co se stalo. Událost podle něj zřejmě skončí v rovině přestupku a policie bude moci řešit závažnější věci. Hamáček v pořadu České televize Otázky Václava Moravce poděkoval policistům za to, že se všechny akce a demonstrace připomínající 17. listopad obešly bez problémů a incidentů.

Pražská policie se zabývá případy, kdy lidé vyhodili do odpadkového koše kytici, kterou v noci k památníku 17. listopadu 1989 položil premiér Andrej Babiš (ANO) a šéf SPD Tomio Okamura, či květiny zaslané prezidentem Milošem Zemanem. Nyní zjišťuje, zda majitelé květin chtějí nahradit škodu. Květiny od památníku podle médií sebral a do koše vyhodil politický aktivista Otakar van Gemund a další členové skupiny Kaputin.

“V této věci nadále probíhá prošetřování,” řekl dnes ČTK mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Policie v sobotu dohlížela v hlavním městě na několik desítek akcí, kterých se účastnily dohromady desítky tisíc lidí. Kromě incidentu na Národní ale podle mluvčího nemusela řešit žádné narušení veřejného pořádku ani jiné protiprávní jednání.

“Policie nemohla postupovat jinak, musí zjistit, co se stalo a pak rozhodnout o právní kvalifikaci… Pokud by to neudělala, tak někdo řekne, že pochybila,” uvedl Hamáček. Někteří aktivisté se chystali vyhodit i Hamáčkovu kytici. Předseda ČSSD řekl, že i kdyby ji někdo vyhodil, náhradu škody žádat rozhodně nebude. “Je evidentní, že to skončí někde v rovině přestupku, ale ty základní úkony tam být udělány měly,” zastal se ministr vnitra policistů.

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek v České televizi vyjádřil přesvědčení, že ani Babiš nebude chtít vyhozené květiny nahradit. Jde spíš o slušnost těch lidí, kteří neuznávají, že občan České republiky chce u památníku 17. listopadu položit květiny, míní.

Otakar van Gemund v rozhovorech s novináři připustil, že jeho chování může policie považovat za výtržnictví. Uvedl, že květiny vyhodil proto, že památník 17. listopadu na Národní třídě považuje za symbol demokracie v zemi, lidé jako Babiš či Okamura se podle demokratických pravidel podle jeho názoru nechovají. Tvrdí, že demokracii je potřeba chránit, a to i radikálně. Už v minulosti stál za řadou protestů a happeningů.

Zprávy - další články

Doporučujeme