Historický okamžik! V Česku se narodilo první dítě z transplantované dělohy

17. září 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Ilustrační foto.

V Česku se narodilo první dítě matce s transplantovanou dělohou. Na svět přišlo ve čtvrtek 29. srpna v motolské nemocnici v Praze. Císařským řezem se narodilo sedmadvacetileté ženě, která podstoupila transplantaci dělohy v roce 2017. Matka i chlapec jsou zhruba dva týdny po porodu v pořádku, sdělili v úterý ČTK zástupci nemocnice. První dítě ženě s transplantovanou dělohou se narodilo v roce 2014 ve Švédsku.

V České republice jde o historicky první případ, kdy se u pacientky po transplantaci dělohy podařilo úspěšně udržet těhotenství až do doby porodu,” uvedla mluvčí nemocnice Pavlína Daňková. Transplantovanou děloha lékaři nechali ženě pro možnost případného druhého těhotenství.

Na transplantaci dělohy a následné péči o ženu se podíleli lékaři z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) a motolské nemocnice. “Klinická studie IKEM a FN Motol zahrnuje transplantace dělohy od živých dárkyň, nejčastěji od matky či tety, ale také od kadaverózních (zemřelých) dárkyň. A právě výše zmíněnou transplantací jsme udělali první krok k přepsání transplantačních protokolů mnohých světových center,” uvedl přednosta Kliniky transplantační chirurgie IKEM Jiří Froněk.

Žena, která v srpnu porodila, trpěla vrozeným chyběním dělohy a dárkyní její transplantované dělohy byla žena s mozkovou smrtí. Následně pacientka podstoupila umělé oplodnění. Porod císařským řezem byl podle lékařů bez komplikací, ale o týden dřív, než bylo naplánováno.

Transplantace dělohy je poměrně nový zákrok, poprvé se o ně pokusili na přelomu tisíciletí v Saúdské Arábii, zákrok však nedopadl úspěšně. V roce 2011 provedli obdobný zákrok v Turecku a pacientka otěhotněla, v prvním trimestru ale potratila. Úspěšnější byli lékaři ve švédském Göteborgu o rok později, ve Švédsku se také v září 2014 poprvé podařilo ženě s transplantovanou dělohou donosit dítě.

První transplantaci dělohy v ČR provedli lékaři z IKEM 30. dubna 2016. Pacientkou byla třicetiletá žena s vrozenou vadou, která jí neumožňovala mít dítě, a dárkyní její třiapadesátiletá matka. Žena byla zřejmě třináctou pacientkou na světě, která takový zákrok absolvovala. Dělohy se ve světě transplantují i od mrtvých dárkyň, v prosinci 2017 se takové pacientce v Brazílii narodilo dítě.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme