Hlavní přínos Babišovy cesty do USA jsou vztahy s Trumpem, míní Zeman

11. března 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Hlavním přínosem návštěvy premiéra Andreje Babiše (ANO) v Bílém domě bylo to, že navázal osobní vztah s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. V rozhovoru s ČTK to v pondělí řekl prezident Miloš Zeman. Uvedl, že sám má podobný vztah s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

“My jsme se s panem premiérem naprosto jasně dohodli, že jsme si rozdělili práci. Zatímco on navázal přátelské vztahy s americkým prezidentem, já mám neméně přátelské vztahy s ruským a čínským prezidentem.A je to tak dobře, protože Česká republika potřebuje mít přátelské vztahy se všemi významnými zeměmi,” řekl Zeman.

Přijetí v Bílém domě by podle něj mohlo premiérovi pomoci posílit jeho pozici. “Možná to i Andreji Babišovi trochu pomůže, protože ta jeho kritika, která zaznívá jak z Evropské unie, tak zejména z České republiky, možná poněkud oslabí,” řekl Zeman.

Babiš se s Trumpem setkal ve čtvrtek. Byl od roku 2011 prvním českým premiérem, kterého americký prezident přijal v Bílém domě. Zatím naposledy se přijetí dočkal tehdejší premiér Petr Nečas (ODS).

Babišově cestě do Spojených států předcházela i cesta ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD), Česko loni naopak navštívili tehdejší předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan, tehdejší americký ministr obrany James Mattis a ministr energetiky Rick Perry. Zeman byl ale zdrženlivý v tom, aby vyšší intenzitu návštěv hodnotil jako zvýšený zájem USA o střední Evropu.

“Já si myslím, že Spojené státy se vždy na určitých úrovních zajímaly o středoevropský region, zejména když nám chtěly něco prodat,” řekl. Připomněl účast americké firmy Westinghouse v tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín, který byl ale před pěti lety zrušen.

Zprávy - další články

Doporučujeme