Hnutí ANO schválilo návrh koaliční smlouvy se sociální demokracií

11. května 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Vedení hnutí ANO v pátek schválilo návrh koaliční smlouvy s ČSSD a programového prohlášení případné koaliční vlády. Po jednání výboru a poslaneckého klubu hnutí ANO o tom informoval místopředseda ANO Richard Brabec. Během pátečního odpoledne se oběma dokumenty bude zabývat i předsednictvo ČSSD, které by také mělo vyhlásit vnitrostranické referendum o vstupu sociální demokracie do vlády s ANO. V sobotu by programové prohlášení měla posoudit ještě KSČM, jejíž poslanci by ve Sněmovně měli menšinový kabinet ANO a ČSSD podporovat.

Podle Brabce výbor ANO, který je nejvyšším orgánem hnutí mezi celostátními sněmy, i poslanecký klub hlasovaly o koaliční vládě s ČSSD jednomyslně. Nikdo se ani hlasování nezdržel.

Předseda ANO Andrej Babiš po schůzi vedení ANO novinářům řekl, že doufá, že ČSSD v referendu dohodu schválí. Podle něj je pro sociální demokraty výhodná a ANO udělalo mnoho kompromisů. Nechtěl předjímat, co by se dělo v případě, že by ČSSD vstup do vlády odmítla. Pouze se zmínil o možnosti jednání s dalšími stranami ve Sněmovně o možných předčasných volbách v květnu 2019 souběžně s volbami do Evropského parlamentu.

Vláda ANO a ČSSD by měla ve dvousetčlenné Sněmovně 93 poslanců, k většině by jí měly pomoci hlasy KSČM. Podle Babiše to ale neznamená, že by se KSČM podílela na vládě, pouze umožní její vznik výměnou za splnění programových podmínek, které jsou podle šéfa ANO blízké i ČSSD. Babiš ale zároveň přiznal, že dohoda s KSČM ještě není hotová. V nynějším návrhu vadí Babišovi požadavek KSČM na to, aby mohla ovlivňovat nominace do vedení státních firem.

Babiš už před dnešním jednáním výboru hnutí a poslaneckého klubu uvedl, že dohodu se sociální demokracií považuje za přijatelný kompromis. Podle koaliční smlouvy by ANO mělo mít deset členů vlády, ČSSD pět. V zásadních otázkách by se nemohly strany navzájem přehlasovat. Koaliční smlouva obsahuje i ustanovení, že v případě demise všech ministrů ČSSD musí podat demisi i premiér a s ním celá vláda. V případě prvoinstančního odsouzení člena vlády koaliční smlouva zanikne, pokud dotyčný z kabinetu sám neodejde.

Ustanovení o demisi premiéra či o odchodu prvoinstančně odsouzeného člena vlády prosadila do dokumentu ČSSD kvůli Babišovi. Šéfa ANO policie obvinila z podvodu v případě financování farmy Čapí hnízdo. Babiš sám považuje obvinění za politicky motivované.

Sociálním demokratům se naopak nepodařilo do koaliční smlouvy prosadit odvolání členů hnutí SPD ze sněmovních funkcí, což někteří členové ČSSD považovali za potřebnou pojistku proti tomu, aby ANO svého koaličního partnera ve Sněmovně nemohlo přehlasovat právě s hlasy SPD. ANO požadavek odmítalo a Babiš dnes řekl, že nevidí souvislost mezi ustavením Sněmovny a vládou.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme