Horní úsek lanovky na Sněžku zastavil silný vítr

3. března 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Horní úsek lanovky na Sněžku se také v neděli kvůli silnému větru nerozjel. Spodní úsek lanovky z Pece na Růžovou horu je v provozu. ČTK to řekli zástupci lanovky. Lanovka na Sněžku může jezdit do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině. Aktuální informace o provozu lanové dráhy jsou na webu.

Na Sněžce byla ráno mlha, minus dva stupně Celsia, pocitová teplota minus 8,5 stupně Celsia a vítr dosahoval rychlosti až 90 kilometrů v hodině. Podle meteorologů by měl vát silný vítr po většinu dne. “Musíme se řídit podle větru, když se to změní, lanovku pustíme,” řekl ČTK strojník lanovky.

Horní úsek se nerozjel ani v sobotu ráno. Z Růžové hory to je na vrchol Sněžky pěšky asi 2,5 kilometru.

Lanovku na Sněžku tvoří dva úseky, Pec pod Sněžkou – Růžová hora a Růžová hora – Sněžka. Celková délka lanové dráhy je asi 3,5 kilometru. Z hlediska převýšení a počasí jde v ČR o nejextrémnější kabinovou lanovku. Převýšení lanové dráhy z dolní stanice v Peci do horní stanice na Sněžce je přes 700 metrů. První úsek má převýšení asi 510 metrů, druhý 260 metrů.

Na hřebenech Krkonoš je okolo 220 centimetrů sněhu a platí druhý mírný stupeň lavinového nebezpečí z pěti. Na hřebenech by mělo dnes mrznout. V nižších polohách pod 1000 metrů nad mořem je sněhová pokrývka podmáčená vlivem deště a hrozí tam laviny z mokrého sněhu. V lavinových katastrech, ke kterým patří také Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý nebo Modrý důl, hrozí laviny středních rozměrů, které se zastaví většinou ještě na svahu.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme