Horská služba hledala v Jizerských horách tři ztracené běžkaře

14. ledna 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

shutterstock

Horská služba v neděli večer hledala v Jizerských horách tři ztracené běžkaře, našla je vyčerpané a podchlazené. Zároveň varuje všechny turisty, běžkaře i skialpinisty, aby se za aktuálních podmínek nevydávali na túry. V tiskové zprávě to uvedl náčelník Horské služby René Mašín.

V oblasti je hustá sněhová pokrývka a na hřebenech vane silný nárazový vítr. Stromy jsou obalené vrstvou mokrého sněhu a hrozí pády zlomených větví i celých stromů,” uvedl Mašín. Obdobné doporučení vydala v neděli i Jizerská o.p.s., která se stará o úpravu tratí na Jizerské magistrále.

Zbloudilí běžkaři horskou službu kontaktovali pomocí aplikace Záchranka kolem 17:00, tedy už za tmy. “Muži nám při zpětném telefonátu sdělili, že ztratili orientaci a bloudí někde na úbočí Smrku. Problém byl ovšem v tom, že kromě tmy nám pátrání komplikovalo husté sněžení a prudký nárazový vítr,” uvedl Mašín.

Sněhová pokrývka v místě, kde se běžkaři nacházeli, dosahuje v současné době až 180 centimetrů. “Jak tento fakt, tak počasí nám komplikovaly jakýkoliv pohyb ve volném terénu. To brzo pocítily vyslané dva týmy našich členů. Ti se vraceli ze zásahu u přehrady Souš, kde ošetřili dítě zraněné při sáňkování. Kromě toho jsme vyslali na pomoc i službu ze Špičáku a Bedřichova,” řekl jizerskohorský náčelník. Běžkaře se podařilo najít před 20:00. Podle Mašína jsou v pořádku, jen vyčerpaní a podchlazení.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme