Hovězí maso z Polska kontrolují na hranicích. Mezi Čechy se dostalo více než 100 kg

5. února 2019·Zprávy·Karolína Stránská

Na hraničním přechodu Dolní Lipka na Orlickoústecku dvě hlídky celníků, policistů a lidí z veterinární správy kontrolují dovoz potravin z Polska. Kontroly začali dělat kvůli kauze týkající se hovězího masa z polské farmy. ČTK to řekl ředitel Krajské veterinární správy Pardubického kraje Josef Boháč. “Kontrolují kamiony z Polska, jestli v nich je hovězí maso. Hlídky odeberou vzorek masa, zkontrolují doklady, když jsou v pořádku, propustíme je dál,” řekl.

Výsledky testů budou známé zhruba do dvou dnů. Veterinární správa je zveřejní v souhrnné zprávě do tří dnů, řekl Boháč. Dneškem kontroly nekončí. “Tato akce by měla trvat ještě několik dnů,” řekl mluvčí Celní správy pro Pardubický kraj Václav Kánský.

Na Polsko, které patří k předním vývozcům hovězího, se v posledních dnech obrací pozornost kvůli porážkám nemocných krav a obchodování s jejich masem. Z problematických polských jatek, na nichž se porážely nemocné krávy, se v Česku víc než sto kilogramů dostalo ke spotřebitelům, včetně restaurací. Kontroly dováženého masa začaly dnes ještě v Královéhradeckém, Libereckém a Moravskoslezském kraji.

Zprávy - další články

Doporučujeme