Hrozí nedostatek toaletního papíru: Lidé se jím zásobí a panicky ho skupují, tvrdí distributoři

26. března 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·ČTK

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Nedostatek přepravních kontejnerů by mohl způsobit nedostatek toaletního papíru. Tvrdí to brazilská společnost Suzano, která je největším výrobcem dřevní buničiny - produktu, který se při výrobě toaletního papíru používá. Podle ní hrozí zpoždění v dodávkách buničiny.

Brazilská firma buničinu vyváží na lodích, které přepravují volně ložený náklad. I na nich, respektive na četnosti, s jakou se objevují u nákladního terminálu společnosti Suzano, se začíná projevovat zvýšená poptávka po kontejnerových lodích, řekl agentuře Bloomberg šéf podniku Walter Schalka.

Poptávka po toaletním papíru se navíc zvýšila. Lidé se jím zásobí a panicky ho skupují. Schalka má za to, že problémy v námořní dopravě se budou nabalovat a zhoršovat. Výrazné narušení dodávek buničiny může nakonec vést k nedostatku toaletního papíru, pokud jeho výrobci nemají rozsáhlé zásoby.

Společnost Suzano se obává, že v březnu vyveze méně buničiny, než čekala, a část zásilek se přesune na duben. Brazílie je hlavním světovým dodavatelem buničiny a Suzano, která sídlí v Sao Paulu, stojí za třetinou světových dodávek buničiny z tvrdého dřeva, jež se využívá při výrobě toaletního papíru. Nedostatek kontejnerů způsobilo narušení globálního trhu kvůli pandemii. Přístavy jsou přetížené, ceny přepravy stouply a dodávky jsou pomalejší.

Zprávy - další články

Doporučujeme