Identifikace obětí z havarovaného boeingu může trvat i půl roku

16. března 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Identifikace pozůstatků 157 lidí z paluby havarovaného boeingu může trvat až půl roku, oznámila v sobotu společnost Ethiopian Airlines. Pozůstalým k pohřbení nabídla zuhelnatělou prsť z místa tragédie. Takzvané černé skříňky s technickými údaji a s hlasovým záznamem z kabiny začal analyzovat tým francouzského úřadu pro bezpečnost civilního letectví (BEA). Boeing 737 MAX 8 etiopských aerolinek havaroval minulou neděli. Na palubě byli lidé ze 30 zemí. Zjistit příčiny neštěstí může trvat měsíce, upozornila agentura AP.

Společnost Ethiopian Airlines naplánovala na neděli obřad v hlavním městě v katedrále Nejsvětější trojice, chrámu etiopské ortodoxní církve, kde je pohřbena řada etiopských vládců.

“Společnost nám sdělila, že na pohřeb, který zorganizuje v katedrále, každý dostane kilogram (prsti),” uvedla jedna z rodin.

Dokumenty, jež v sobotu pozůstalí dostali od etiopských aerolinek, uvádějí, že do dvou týdnů budou vystaveny úmrtní listy a společnost také poukáže první platbu na pokrytí nákladů spojených s pohřby. Předání pozůstatků, což jsou z valné většiny zuhelnatělé fragmenty, může podle dokumentů trvat až půl roku.

“Jsme muslimové a prsť pro nás nic neznamená. Včera jsme vykonali modlitby v mešitě a tím to pro nás skončilo,” konstatoval Keňan Abdulmajid Sheriff, který při tragédii přišel o švagra původem z Jemenu.

Etiopská pravoslavná církev a islám, dvě nejrozšířenější náboženství v Etiopii, nařizují pohřbít mrtvé co nejdříve.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme